Στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών μπαίνει εφεξής η ελληνική Δημόσια Διοίκηση μέσα από ένα πυκνό πλέγμα ελέγχου το οποίο θα έχει επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Στόχος είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέσα από καθημερινό έλεγχο της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Βασική πρόθεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενοποιηθούν οι δομές της Τρόικα με τις δομές της ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης. Αυτό ήταν και το βασικό θέμα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τρόικα, της Ομάδας Δράσης, των χωρών της ευρωζώνης και των εμπλεκομένων στο ελληνικό ζήτημα διεθνών παραγόντων.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος πάνω από 100 στελέχη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία επί οκτώ ώρες σκιαγραφούσαν τα προβλήματα της ελληνικής κρατικής μηχανής και περιέγραφαν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επίλυσή τους.
«Επρόκειτο για ένα πελώριο παζάρι, όπου η Ελλάδα παρουσίαζε ένα πρόβλημα και στη συνέχεια ακολουθούσαν οι προσφορές τεχνικής βοήθειας για την επίλυσή του» ανέφερε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» κοινοτικός παράγοντας που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση.
Όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση
- οι Γάλλοι έδειξαν να ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό ορισμένων βασικών ελληνικών κρατικών υπηρεσιών
- οι Ολλανδοί προτίμησαν να συνδράμουν στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου
- οι Γερμανοί δήλωσαν πως θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην επιτάχυνση των απορροφήσεων χρημάτων από τα κοινοτικά ταμεία.
Πως θα λειτουργεί το ενιαίο σχήμα
Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στο νέο σχήμα η Τρόικα θα χαράσσει και θα εξειδικεύει τις βασικές κατευθύνσεις, ενώ η Ομάδα Δράσης θα ελέγχει την υλοποίηση τους.
«Στην πράξη πρόκειται για ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτροπείας, το οποίο δεν θα έχει μεν αυτή την ονομασία, πλην όμως θα έχει τα βασικά χαρακτηριστικά του», σημειώνει κοινοτικός παράγοντας.
«Στόχος αυτού του σχήματος είναι μεταξύ άλλων να τεθεί ένα τέλος στο ανά τρίμηνο θρίλερ των αξιολογήσεων της τρόικας. Εφεξής η αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα θα γίνεται καθημερινώς από ανθρώπους που θα είναι συνεχώς παρόντες στα βασικά ελληνικά υπουργεία και στις αρμόδιες Αρχές και θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν διορθωτικά μέτρα όταν το κρίνουν αναγκαίο» ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής, εξηγώντας και το νόημα της χθεσινής επιστολής του Ζοζέ Μπαρόζο προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Task force: μεταξύ Πιτυοκάμπτη και Προκρούστη
Σύμφωνα μάλιστα με ελληνική διπλωματική πηγή ένας από τους βασικούς λόγους σύνταξης της εν λόγω επιστολής ήταν για να καθησυχάσει τις ανησυχίες ως προς το αν η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ μπορεί να διεκπεραιώσει την αποστολή της καθώς φαίνεται πως η task force είναι μεταξύ του «Πιτυοκάμπτη» της κοινοτικής γραφειοκρατίας και τον «Προκρούστη» της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.