Νέο χαμηλό βαρομετρικό -αυτή τη φορά για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά- επηρεάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η ηγεσία του Μαξίμου και ο μικρός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εκπέμπουν σε άλλο μήκος κύματος, με αφορμή την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.
Τα... ραντάρ στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν ήδη καταγράψει τα τρία «φάουλ» -όπως τα χαρακτηρίζουν- του υπουργού Εθνικής Άμυνας, o οποίος επέλεξε να διαφοροποιηθεί δημόσια από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Καμμένος μίλησε δύο φορές -από τη Ρουμανία και την Πάφο- για το γεγονός ότι «έχουμε δύο Έλληνες ομήρους», ενώ στη Liberation έκανε λόγο περί θανατηφόρου ατυχήματος με την Τουρκία.
Ενδεικτικό, της δυσαρέσκειας των κυβερνητικών απετέλεσε η συνειδητή απόφαση να…σιωπήσουν. Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τα όσα ειπώθηκαν και να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Ωστόσο, πρόκειται για δηλώσεις που έγιναν από ένα κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης. Και που δίνουν …πάτημα στη Νέα Δημοκρατία να σφυροκοπά την κυβέρνηση για το γεγονός ότι συνεχίζει με δύο γραμμές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τον πρωθυπουργό, να απαντήσει αν τελικώς προκρίνει τη γραμμή της σύνεσης και της σωφροσύνης ή την επιθετική γραμμή Καμμένου!
Ο Τσίπρας σκέφτεται την... πρόταση Θεοδωράκη
Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει συμμάχους στα εθνικά θέματα, εντείνεται το φλερτ με το Ποτάμι, που έχει ταχθεί υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού για την ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Ο κ. Θεοδωράκης, περνά στις 16.30 το κατώφλι του Μαξίμου, με αφορμή την πρόταση για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την οποία και θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida ο Αλέξης Τσίπρας διάκειται θετικά ως προς την πρόταση και φέρεται ανοιχτός σε μία πιθανή τεχνική επεξεργασία, για να διαπιστωθεί αν πράγματι μπορεί να προχωρήσει.
Το Ποτάμι προτείνει το Συμβούλιο να συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών να συγκαλείται δηλαδή από τον πρωθυπουργό και να μετέχουν σε αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Φούντωσαν τα σενάρια
Η συνάντηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κεντροαριστερά, αφού ο κ. Τσίπρας με την πρόσκλησή του, αλλά και ο κ. Θεοδωράκης με την αποδοχή της πρόσκλησης αυτής, παρέκαμψαν τον νέο ενιαίο φορέα του Κινήματος Αλλαγής, ενώ πυροδότησε και σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι στην περίπτωση, που οι διαφωνίες με τον Πάνο Καμμένο στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών και του Μακεδονικού, οδηγήσουν σε ρήξη τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους.
Ετσι και αλλιώς το Ποτάμι έχει δείξει συνέναιση ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, με τελελυταίο παράδειγμα το Μακεδονικό, για το οποίο έχει ταχθεί υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης.
Η κυβέρνηση, συνεπώς, από την άλλη, δεν αποκλείεται να βλέπει στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έναν πιθανό σύμμαχο, σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν υπερψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Μουρμούρα στο Κίνημα Αλλαγής
Οπως είναι φυσικό αυτές οι κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη προκαλούν μουρμούρα στο Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να σπεύδει την Παρασκευή να τον καρφώνει, μέσω Twitter. Ωστόσο, μέσα στο Σαββατοκύριακο απέδωσε την πρόσκληση Τσίπρα σε Θεοδωράκη σε απόπειρα εκμετάλλευσης της καλής πρόθεσης που δείχνει η αντιπολίτευση για εθνικά θέματα. Εκανε λόγο ακόμη και για ρομαντικές απόψεις του κ. Θεοδωράκη σε ορισμένα θέματα.«Εμείς θα τα βρούμε πως θα προχωρήσουμε», είπε ακόμη για την κοινή τους συνεργασία η κυρία Γεννηματά προσθέτοντας ότι «ο Σταύρος είναι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, προχωράμε μαζί με τις διαφωνίες μας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ρεζέρβα του Τσίπρα. Αν ήθελε να είναι με τον κ. Τσίπρα θα ήταν πολύ καιρό».
Και στο βάθος συνεργασία με Προοδευτικές δυνάμεις
Κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, δεν κρύβουν την επιθυμία τους για αλλαγή συσχετισμών στις επόμενες εκλογές. Με χαρακτηριστικότερα όλων τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του στα Νέα: «Εν όψει της εξόδου της χώρας από τη δανειακή σύμβαση, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική κινητικότητα, ώστε, μετά τις εκλογές να ενισχυθεί η προοπτική μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης, με την Αριστερά και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις στην εξουσία».