Στρατηγική έντασης βλέπει ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη στάση της Αγκυρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει λανθασμένα τις προθέσεις της Τουρκίας.
«Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για μια ''νευρική'', περιστασιακή συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως εδώ και καιρό έχει -λανθασμένα- εκτιμήσει η κυβέρνηση. Η αποδιδόμενη στην Τουρκία ''νευρικότητα'' υποδηλώνει ότι κάποιοι στην Αθήνα βλέπουν παροδικότητα και όχι σταθερότητα στην τουρκική συμπεριφορά. Έτσι, η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με αυτούς τους εμπειρογνώμονες, θα μπορούσε απλώς να περιμένει να ''περάσουν τα νεύρα της Αγκυρας''. Πρόκειται για εκτίμηση το λιγότερο επιπόλαια, εάν όχι επικίνδυνα αφελή. Ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από δήθεν ειδήμονες περί τα διεθνή. Τους διαψεύδουν εκκωφαντικά οι εξελίξεις και τα γεγονότα. Λανθασμένες εκτιμήσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε σωστές πολιτικές. Όμως, τα πράγματα είναι σοβαρά και οι λάθος εκτιμήσεις και πολιτικές αφήνουν τη χώρα εκτεθειμένη», δήλωσε στο ΑΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις και εκτιμήσεις από την κυβέρνηση. «Αλλα ανέφερε το ΓΕΣ. Αλλα ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ, άλλα αποδίδονται στον υπουργό των Εξωτερικών και άλλα δηλώνει επισήμως ο ΥΕΘΑ. Κάθε κυβέρνηση που διαχειρίζεται μια τέτοια κρίση οφείλει τουλάχιστον να έχει μια ενιαία γραμμή. Αυτό είναι το θεμελιώδες σε κάθε εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως ο όρος ομηρεία υποδηλώνει την ύπαρξη ανταλλαγμάτων. Υπάρχει τέτοιο ζήτημα; Τι ζητά η 'Αγκυρα και τι είναι διατεθειμένη να δώσει η ελληνική κυβέρνηση; Ό,τι κι αν ισχύει είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα συντονισμού. Η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις», τόνισε.
Ακόμη, πρότεινε τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα, αλλά και θα αποτελούσε σοβαρό βήμα ουσίας για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας σε πολλά επίπεδα.
Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέσπιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το οποίο, τόνισε, πως θα πρέπει να είναι ολιγάριθμο και απευθείας υπαγόμενο στον πρωθυπουργό της χώρας προσθέτοντας πως τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής απαιτούν υπερκομματική- εθνική προσέγγιση.