ΣΕΒ: Υπέρ της δημιουργίας bad bank για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων - iefimerida.gr

ΣΕΒ: Υπέρ της δημιουργίας bad bank για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ρυθμός ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να υπερβεί το 2% το 2018, εφόσον δεν υπάρξουν αποκλίσεις από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και η έξοδος από το μνημόνιο γίνει ομαλά.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, φαίνεται να επιλέγουν, για τη μετα-μνημονιακή εποχή, μια αποστασιοποιημένη στάση έναντι της Ελλάδος.

«Είτε η χώρα θα σταθεί στα πόδια της μέσω ιδίων πόρων και πολιτικών, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, θα αφεθεί στην τύχη της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη ότι η χώρα, βρίσκεται στα πρόθυρα εισόδου σε μια περίοδο κανονικότητας, χωρίς όμως να υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 κάποιο αυστηρά δεσμευτικό πλαίσιο συμμόρφωσης σε μακροοικονομικές πολιτικές και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις "πέραν, βεβαίως της πειθαρχίας που επιβάλλουν οι αγορές".

«Είναι, λοιπόν, σημαντικό στη μετα-μνημονιακή εποχή, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα να αντισταθμίζει τυχόν αναταράξεις προερχόμενες από οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που διαταράσσουν την επενδυτική εικόνα της χώρας» υπογραμμίζει ο σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει την ανάγκη ταχείας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία "bad bank".

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της οικονομίας το 2017, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι αυτή στηρίχθηκε κυρίως στην εξωτερική ζήτηση, και ειδικότερα στις εξαγωγές αγαθών (μεταποίηση) και υπηρεσιών (τουρισμός) οι οποίες αυξήθηκαν κατά +5,4% και +8,7% αντίστοιχα, και τη συναφή αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό (+5,2%) και σε, κυρίως, εισαγόμενα μεταφορικά μέσα (+83,2%).

Παρόλα αυτά οι επενδύσεις σε κατοικίες, λοιπές κατασκευές και εξοπλισμό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών υποχωρούν (-8,8%, -5,4% και -3,9% αντίστοιχα).

Τέλος επισημαίνει ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, όταν κορυφώθηκε η κρίση το χρηματοδοτικό κενό έχει μειωθεί κατά 28 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω ανάκαμψης των καταθέσεων, ενώ χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός η μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλά στη διάρκεια της κρίσης επίπεδα (επίπεδο Δεκεμβρίου 2008), όπως επίσης ότι οι τράπεζες διατηρούν σε σχετικά υψηλό επίπεδο τη ρευστότητά τους, και έχουν αρχίσει να δανείζονται σε μεσοπρόθεσμη βάση από τις αγορές μέσω τραπεζικών εταιρικών ομολόγων.

«Αυτό, καταλήγει ο ΣΕΒ, είναι απότοκο της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που επιτρέπει και στο ελληνικό Δημόσιο να δοκιμάζει τις αντοχές του στις αγορές, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και της άρσης του προστατευτικού πλαισίου της επίσημης και με προνομιακό κόστος χρηματοδότησης της χώρας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ bad bank ανάπτυξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ