Ενώ η κυβέρνηση είχε αναδείξει τα λεγόμενα Panama Papers ως κυρίαρχο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τσακαλώτος ψήφισε στο EcoFin να διαγραφεί ο Παναμάς από την λίστα των χωρών «φορολογικών παραδείσων» της Ε.Ε.
Η συνεδρίαση του Ecofin έγινε στις 23 Ιανουαρίου 2018 και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε καθώς έχει αναγάγει σε μείζον θέμα τόσο τα περίφημα panama papers, όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά.
Η είδηση προέκυψε – εκτός από τα σχετικά έγγραφα του Ecofin – και από την απάντηση της εκπροσώπου της Βουλγαρικής Προεδρίας Monika Panayotova σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 28/02/2018.
Αντικείμενο της συζήτησης στην Ευρωβουλή ήταν η «διαγραφή ορισμένων τρίτων χωρών από τον κατάλογο της ΕΕ των μη συνεργαζόμενων χωρών για φορολογικούς σκοπούς», στις οποίες πέραν των άλλων περιλαμβανόταν και ο Παναμάς.
Οι χώρες αυτές διαγράφτηκαν από τη σχετική λίστα της ΕΕ με απόφαση του Ecofin στις 23 Ιανουαρίου 2018. Το θέμα της διαγραφής του Παναμά από τον κατάλογο της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους φιγουράρει στα θέματα της Λίστας Α΄ για τα οποία η Απόφαση του Ecofin εκδόθηκε χωρίς συζήτηση μια και τα θέματα αυτά είχαν ήδη εγκριθεί στις 18/1/2018 από το Coreper.
Όπως επισήμανε στην παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς, «η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γνωρίζουμε από τις περιπτώσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στη Μάλτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως οι φορολογικοί παράδεισοι αυξάνονται και φυσικά γνωρίζουμε από τα Panama Papers τί έχει συμβεί».
Ο Νότης Μαριάς διερωτήθηκε στη συνέχεια: «Και τώρα ενώ είχε συνταχθεί ο κατάλογος των μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς, αφαιρούνται συγκεκριμένες χώρες, αφαιρείται ο Παναμάς. Ποια πλέον τεράστια υποκρισία είναι αυτή η οποία διαμορφώνει τα πράγματα; Και τί δεσμεύσεις παίρνουν; Μια επιστολή έστειλαν, δεν είναι δεσμευτική, δεν δημοσιοποιείται καν η επιστολή, δεν παίρνουν νομοθετικές δεσμεύσεις».
Απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της βουλγαρικής Προεδρίας, Monika Panayotova κατέληξε: «Και ρωτώ, η απόφαση του Συμβουλίου ήταν τελικά ομόφωνη; Συμφώνησαν όλες οι χώρες για να βγει ο Παναμάς; Και αν δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες, η Ελλάδα συμφώνησε να βγει ο Παναμάς από τον κατάλογο μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς; Θέλουμε μια απάντηση, θέλουμε διαφάνεια».
Κύρτσος: Διασυρμός Τσίπρα
Σχολιάζοντας την είδηση, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο twitter έκανε λόγο για διασυρμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Τι έπαθε ο Τσίπρας και ενώ κατηγορούσε όσους έκαναν οικονομικές συναλλαγές μέσω Παναμά για φοροδιαφυγή, έβαλε τον Τσακαλώτο να ψηφίσει στο EcoFin τη διαγραφή του Παναμά από τη λίστα των φορολογικών παραδείσων;Είναι ψεύτης και υποκριτής; Εξυπηρετεί συμφέροντα;Διευκολύνει ξέπλυμα;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.
ΔΙασυρμός Τσίπρα με αποκάλυψη Ν. Μαριά ότι η κυβέρνηση ψήφισε στο Συμβούλιο υπ. Οικον.να διαγραφεί ο Παναμάς από λίστα φορολόγικών παραδείσων.Στη Βουλή ο Τσίπρας καταγγέλει το αφορολόγητο κεφάλαιο, στο ΕΚ ο Παπαδημούλης ανεβάζει ίδιο έργο , στο EcoFin κάνουν τη βρώμικη δουλειά!
Τι έπαθε ο Τσίπρας και ενώ κατηγορούσε όσους έκαναν οικονομικές συναλλαγές μέσω Παναμά για φοροδιαφυγή, έβαλε τον Τσακαλώτο να ψηφίσει στο EcoFin τη διαγραφή του Παναμά από τη λίστα των φορολογικών παραδείσων;Είναι ψεύτης και υποκριτής;Εξυπηρετεί συμφέροντα;Διευκολύνει ξέπλυμα;
Που είναι οι φοροκυνηγοί,στα λόγια, όπως ο Παπαδημούλης και ο Κούλογλου, τώρα που ο Μαριάς αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε στο EcoFin τη διαγραφή του Παναμά από τη λίστα των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ; Κορόιδευαν,όπως ο Τσίπρας,τον κόσμο;Εχουν επιλεκτική ευαισθησία;
Λοβέρδος: Προσωπική ξετσιπωσιά Τσίπρα
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος την απόφαση της κυβέρνησης να συνυπογράψει την διαγραφή του Παναμά από τη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους, κάνοντας λόγο για υποκρισία, δημαγωγία και -εν τέλει – «προσωπική ξετσιπωσιά» του πρωθυπουργού.
«Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και ανάμεσά τους και ο κ. Τσακαλώτος αποφάσιζαν και ψήφιζαν την απόσυρση του Παναμά από την μαύρη λίστα των Βρυξελλών με τους φορολογικούς παραδείσους ( 23.1.2018 ), ο πρωθυπουργός κοπτόταν και κατακεραύνωνε συλλήβδην τους πολιτικούς του αντιπάλους για τα Panama papers.
«Δεν μπορεί να υπάρχει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore και της μίζας » έλεγε από την Πάτρα στις 6 Φεβρουαρίου. Αν δεν πρόκειται για το άκρον άωτον της υποκρισίας, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και τελικά της προσωπικής ξετσιπωσιάς, Τότε περί τίνος πρόκειται ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος