Tις βαλίτσες της για το Παρίσι ετοιμάζει μετά την ορκωμοσία της στα μέσα Μαρτίου η Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της ΕΕ.
Η ημερομηνία της επίσκεψης, βέβαια, δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά το 2013 είχε επισκεφθεί τον τότε πρόεδρο Ολάντ, μία μέρα μετά την έναρξη της τρίτης θητείας της.
Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι πώς η Γερμανίδα καγκελάριος κι ο Γάλλος πρόεδρος θα συγκεράσουν τις διαφορετικές προτεραιότητές τους, θα ενισχύσουν το ευρώ και θα περιορίσουν τους κινδύνους, που απορρέουν από το ασαφές αποτέλεσμα της κάλπης στην Ιταλία.
Βασική προτεραιότητα της Άνγκελα Μέρκελ τώρα είναι να ανταποκριθεί στο αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για επαναχάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής σχεδόν στα πάντα, από το μεταναστευτικό μέχρι την τραπεζική ένωση κι αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της σε ομιλία της στη Bundestag αλλά και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22-23 Μαρτίου.
«Η Ευρώπη θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα της Μέρκελ», που περιλαμβάνει «ανοίγματα προς τη Γαλλία», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου.
Τα περιθώριά της, ωστόσο, να αντιμετωπίσει με επιτυχία την αποστροφή του κόμματός της για την από κοινού ανάληψη κινδύνων στην ευρωζώνη είναι ακόμη πιο περιορισμένα σε μια περίοδο που τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες, όσο -κυρίως- οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι Σοσιαλδημοκράτες παραπαίουν στις δημοσκοπήσεις.
Το προγραμματικό κείμενο της νέας κυβέρνηση δείχνει ότι η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα στη ζώνη του κοινού νομίσματος, ανέφερε χθες η Moody’s: «Η Ευρώπη παίζει μεν σημαντικό ρόλο στη συμφωνία συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά δεν αναμένουμε ουσιαστική αλλαγή στη γερμανική στάση έναντι της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Η διαφαινόμενη απειλή ενός εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ του Τραμπ με την ΕΕ ίσως ασκήσει πρόσθετη πίεση στο γαλλογερμανικό άξονα να προχωρήσουν σε κοινά εγχειρήματα, σημειώνει το Bloomberg.
Μετά τις φοροαπαλλαγές ύψους 1,5 τρις δολαρίων που προώθησε η αμερικανική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις η Μέρκελ επιδιώκει μια ευθυγράμμιση του φορολογικού κώδικα σε Γαλλία και Γερμανία. «Οι πραγματικότητες που βλέπουμε στην Αμερική θα συνυπολογιστούν», ανέφερε την Κυριακή στο εβδομαδιαίο μήνυμά της.
Ο Μακρόν ελπίζει στη στήριξη του SPD, που πιέζει επίμονα τη Μέρκελ να ενστερνιστεί τις προτάσεις του για την ευρωζώνη.
Τα πράγματα όμως, δεν θα είναι εύκολα καθώς οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν ήδη να χαράξουν κόκκινες γραμμές.
Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Δανία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής διαφωνούν με τις προτάσεις Μακρόν κι επεσήμαναν αυτή την εβδομάδα, ότι οι μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης πρέπει να επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τη βελτίωση της συμμόρφωσης με τους κανόνες του προϋπολογισμού και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενώ τα πιο φιλόδοξα σχέδια θα πρέπει να μπουν στην άκρη για αργότερα...