Τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στο πλευρό του λαού τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας που είχε ως αντικείμενο την οικονομική κρίση.
«Η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, η ένδεια κάθε μέρα και περισσότερο μας αγγίζουν. Η χώρα μας βρίσκεται σε δοκιμασία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μιλώντας σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας που ασχολήθηκε με την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, και επισήμανε ότι η Εκκλησία ήταν και είναι πάντα αρωγός του λαού: «Η Εκκλησία πάντοτε δια μέσου των αιώνων συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου στάθηκε πλάι του, έστω και αν πολλάκις αγνοήθηκε, περιφρονήθηκε, αδικήθηκε και είδε τον εαυτό της να εκτοπίζεται στο περιθώριο», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Τα ερωτήματα που προβάλλουν είναι δύο: Τι πταίει; Τι κάνουμε;», διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος ρίχνοντας το βάρος στο δεύτερο ερώτημα, τονίζοντας ότι ποτέ η Εκκλησία δεν έπαψε να λειτουργεί ως μητέρα.
«Πάντοτε, ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες των δοκιμασιών, ο σύνδεσμος γίνεται πιο δυνατός. Το έργο της κατήχησης, της στήριξης της ελπίδος, της όποιας συμπαράστασης στο μέτρο του δυνατού, της πνευματικής καλλιέργειας ανήκουν στο πλαίσιο της αποστολής της. Αυτή η διακονία πρέπει να ενταθεί περισσότερο», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.
Μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα έκανε λόγο για «αλληλοϋπονόμευση» που «πρέπει να μας διδάξει όλους μέσα στο χώρο αυτό, να μην επιτρέψουμε να εισβάλουν και στο σώμα μας διχαστικά δαιμόνια».
«Ζούμε τον καιρό αυτό συγκινητικά φαινόμενα της αγάπης και της αφοσιώσεως του λαού μας προς την Εκκλησία. Μη τον απογοητεύσουμε», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος και ανέφερε ότι κυκλοφορούν μισές αλήθειες, παραπληροφόρηση, ακόμη και προπαγάνδα.
«Μέσα σ' αυτόν τον ανταγωνιστικό αγώνα δεν λείπουν προσπάθειες που με ένα φασιστικό τρόπο φιλοδοξούν να "διορθώσουν" και να "σώσουν" την Εκκλησία. Και είναι αλήθεια, ό,τι είναι σοβαρό και χρήσιμο θα το χρειασθούμε και θα το χρησιμοποιήσουμε. Απέχει, όμως, αυτό πολύ από τη λανθασμένη προσπάθεια "χειραγωγήσεως της Εκκλησιαστικής μας διοικήσεως"», ανέφερε.
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και σημείωσε πως αν και τελευταία έγιναν φιλότιμες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή «τα αποτελέσματα δεν ήσαν τα επιθυμητά».
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως αν και «υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή... το γενικότερο κλίμα ήταν αδιάφορο» συνοδευόμενο από μία δαιμονιώδη γραφειοκρατία και παραγοντισμό ασήμαντων λειτουργών που μάλλον δυσκολεύουν παρά εξυπηρετούν έκαμαν και οι οποίοι έκαναν τις προσπάθειες αναποτελεσματικές».
«Ιδιαίτερα σήμερα, μπροστά στην πνευματική κρίση, που ακολουθείται και από άλλες κρίσεις όπως η οικονομική που μας μαστίζει, είναι απαραίτητη η δική μας συμβολή» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και κατέληξε:
«Η Ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η γλώσσα μας, η αξιοπρέπειά μας, η εθνική μας υπερηφάνεια, ο αλληλοσεβασμός να μην καταντήσουν, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, "είδη εν ανεπαρκεία"».