Ψηφιακή ξενάγηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ή ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μπορεί να κάνει ο κάτοικος, ή ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης, σε εμπορικά κτίρια που ανεγέρθηκαν στην πόλη από Εβραίους ιδιοκτήτες.
Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου στο Εβραϊκό Μουσείο ο συγγραφέας, Ευάγγελος Χεκίμογλου και ο δημιουργός της εφαρμογής Νίκος Πάχτας, κάποιος που έχει εγκαταστήσει τη σχετική εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο, όταν βρίσκεται κοντά σε ένα από τα 125 κτίρια που καταγράφηκαν, λαμβάνει μια ειδοποίηση με πληροφορίες για το κτίριο, τους ιδιοκτήτες του και τους αρχιτέκτονες που το κατασκεύασαν.
Σε ό,τι αφορά κτίσματα που δεν υπάρχουν πια, μπορεί κανείς να δει την εικόνα κάθε κτιρίου που ανασυστάθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια που βρέθηκαν στα αρχεία.
Τα ίδια στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα thessalonikijewishlegacy.com και σε έκθεση που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Τα παραπάνω αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τον ανασχεδιασμό και τον αναδασμό της γης που πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του 1920.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την διδάκτορα Αναστασία Βαλαβανίδου, στο αρχείο της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει αμιγώς εμπορικά κτίρια τα οποία δεν περιλάμβαναν κατοικίες και βρίσκονταν στους δρόμους Βενιζέλου, Ίωνος Δραγούμη, Εγνατία, Φράγκων, Βασιλέως Ηρακλείου, Πτολεμαίων, Δωδεκανήσου, Λέοντος Σοφού, Βαλαωρίτου κα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ