Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Στην Αθήνα, είναι σαφές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κρατήσει όμηρο την Ελλάδα και να στείλει τα δικά του μηνύματα σε σχέση με τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Ελληνες διπλωμάτες εκτιμούν η υπόθεση θα κρατήσει καιρό.
Αν υποθέσουμε πάντως ότι οι Τούρκοι δικαστές αποφασίσουν χωρίς πολιτική παρέμβαση, γεγονός απίθανο στη σημερινή Τουρκία, οι ποινές που προβλέπονται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή είναι από 2-5 χρόνια, ενώ για κατασκοπεία από 15-20 χρόνια.
Αναλυτικά:
- Σύμφωνα με το άρθρο 332 του Τουρκικού Κώδικα, η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή σε καιρό ειρήνης προβλέπει ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια. Το αδίκημα θεωρείται «πλημμέλημα», δηλαδή ήσσονος σημασίας, και συνήθως προβλέπεται και αναστολή. Φυσικά, εφόσον οι δικαστές αποφασίσουν χωρίς παρέμβαση από την πολιτική εξουσία.
- Τα πράγματα δυσκολεύουν εφόσον κριθεί ότι υπάρχουν «ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της στρατιωτικής κατασκοπείας σε καιρό ειρήνης». Σε αυτή την περίπτωση οι ποινές είναι βαριές και η υπόθεση δεν θα ξεκαθαρίσει αν προηγουμένως δεν δούμε το κατηγορητήριο που θα συντάξει ο εισαγγελέας. Σε αυτή την περίπτωση η ποινή, σύμφωνα με το άρθρο 328 του Τουρκικού Κώδικα, είναι από 15 έως 20 χρόνια.
Οι ύποπτες προθέσεις της Τουρκίας έχουν διαφανεί ήδη από το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί έχουν προφυλακιστεί παρά το γεγονός ότι διώκονται για ένα ήσσονος ποινικής σημασίας αδίκημα, για το οποίο στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση. Η τυπική απάντηση είναι πως, σύμφωνα με το Τουρκικό Δίκαιο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι δύο αξιωματικοί θα παραμείνουν στη χώρα, αφού ζουν σε άλλη χώρα, δηλαδή είναι «ύποπτοι φυγής».