Αμηχανία στην κυβέρνηση για την ομηρία διαρκείας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία - iefimerida.gr

Αμηχανία στην κυβέρνηση για την ομηρία διαρκείας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Τις κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει αναζητάει η Αθήνα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται έγκλειστοι σε φυλακή της Τουρκίας.

Για την ώρα υπάρχει μία αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το Μαξίμου περιμένει την αποσαφήνιση των προθέσεων της Αγκυρας τα επόμενα 24ωρα.

Πάντως για την ώρα (και όσο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη) η ελληνική πλευρά κρατάει στάση αναμονής.

«Το ζήτημα είναι λεπτό και θα κάνουμε ο,τι πρέπει για να γυρίσουν τα παιδιά πίσω» εξηγεί συνομιλητής του πρωθυπουργού δίνοντας και το περιγράφοντας έτσι και το πλαίσιο στο οποίο επιλέγει αυτή την εβδομάδα να κινηθεί η Αθήνα αναμένοντας τη στάση της τουρκικής δικαιοσύνης στον ορισμό ημερομηνίας για τη δίκη, στην απαγγελία του κατηγορητηρίου και την πιθανότατα νέα αίτηση αποφυλάκισης που θα ακολουθήσει.

Οπως έγινε γνωστό και χθες ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει το ενδεχόμενο να καλέσει στο τηλέφωνο τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένοντας την αποσαφήνιση των Τουρκικών προθέσεων. Χθες έθεσε το ζήτημα στον γγ του ΟΗΕ με τον οποίο (εκτός της ΠΓΔΜ και τα της Κύπρου) μίλησε και για τους δύο ζητώντας του να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για άμεση απελευθέρωσή τους και επιστροφή.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα είναι τα επόμενα πεδία πρωτοβουλιών στην περίπτωση που η Άγκυρα χρησιμοποιήσει ως «ενέχυρο» τους δύο στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ενδέχεται να θέσει το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αναλόγως των εξελίξεων και των αποφάσεων στην Αδριανούπολη και σε περίπτωση παράτασης του αδιεξόδου, πιθανότατα θα σκληρύνει τη στάση της στα ελληνοτουρκικά με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ή τις επιδιώξεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στα τέλη Μαρτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ