Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών «πάγωσαν» την Ευρώπη. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εισέρχεται σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση.
Τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς υπέστησαν παταγώδη αποτυχία και τα λαϊκίστικα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς, το κόμμα των 5 Αστέρων του Πέπε Γκρίλιο και η Λέγκα του Βορρά αναδείχθηκαν στους μεγάλους νικητές.
Αν και ένα δημοψήφισμα για την παραμονή η όχι της Ιταλίας στην ευρωζώνη δεν φαίνεται καθόλου πιθανό, η αντιευρωπαϊκή ρητορική των νικητών των ιταλικών εκλογών φοβίζει για την συνέχεια. Οσοι πίστεψαν οτι μετά την ήττα της Λε Πέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το φάντασμα του λαϊκισμού έχει υποχωρήσει, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν.
Είναι λοιπόν ο λαϊκισμός αήττητος;
«Η Δημοκρατία και ο λαϊκισμός είναι έννοιες συνυφασμένες, απαντά ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία Νίκος Μαραντζίδης. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον λαϊκισμό».
Και προσθέτει:
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε οτι οι λαϊκιστές ξέρουν να πιάνουν τα θέματα, να αναδεικνύουν τα προβλήματα. Οταν όμως καλούνται να εφαρμόσουν τις λύσεις που προτείνουν, τα κάνουν θάλασσα. Γιατί η σκέψη τους είναι απλοϊκή. Και τα προβλήματα πολύ πιό σύνθετα... Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν απέναντι στους λαϊκιστές;
«Οφείλουμε να ακούμε την κριτική των λαϊκιστών και να βελτιώνουμε τις δημοκρατίες μας», απαντά ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας στο iefimerida. «Οφείλουμε να καταλάβουμε με ποιό τρόπο διευρύνουν την εκλογική τους επιρροή».
Αλλωστε προσθέτει ο Νίκος Μαραντζίδης, αν κρίνουμε απ ο,τι συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία, όπου οι υποστηρικτές του Brexit κάνουν δεύτερες σκέψεις, αφού αντιλαμβάνονται πλέον το κόστος της απόφασης για έξοδο απο την Ε.Ε., προβλέπω «μεγάλες κωλοτούμπες». Και απο το κόμμα του Πέπε Γκρίλιο και απο την Λέγκα του Βορρά. Προσοχή, προσθέτει ο καθηγητής Μαραντζίδης, δεν λέω οτι τα φάσμα του λαϊκισμού δεν παραμένει επικίνδυνο για την ευστάθεια της Ευρώπης. Λέω όμως, οτι μοιάζει όλο και περισσότερο με πληγωμένο θηρίο.