Τον πυρηνικό της αντιδραστήρα στη Γιονκμπιόν -ένδειξη ότι μπορεί να παράγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα- έβαλε και πάλι μπροστά η Βόρεια Κορέα, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες.
Τολύπες ατμού αναδύονταν από τον αντιδραστήρα των 5 megawatt, ενώ ο πάγος φαίνεται να λιώνει σ’ ένα κοντινό ποτάμι σε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 25 Φεβρουαρίου, ανέφερε το Ινστιτούτο Αμερικανο-Κορεατικών σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην ιστοσελίδα του 38 North.
«Αν ο αντιδραστήρας ξαναλειτουργεί, όπως προκύπτει από τις ενδείξεις, τότε αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα ξανάρχισε την παραγωγή πλουτωνίου, πιθανώς για πυρηνικό της πρόγραμμα», σχολιάζει.
Στο νότιο τμήμα των εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν, στήθηκε μια στρατιωτική σκηνή, ενώ παρατηρήθηκε αυξημένη παρουσία προσωπικού γύρω από το σύμπλεγμα, λέει το 38 North.
«Είναι ασαφές ποιο συγκεκριμένο ρόλο θα παίξει η στρατιωτική σκηνή, αλλά μπορεί να βρίσκεται εκεί για τη βελτίωση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων ή/και τη συνεισφορά σε νέα οικοδομικά έργα».
Κι όλα αυτά μετά από μια περίοδο διπλωματικών ανοιγμάτων από την Πιονγιάνγκ, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή της στη χειμερινή Ολυμπιάδα στη Νότια Κορέα και στην Παραολυμπιάδα από τις 8-18 Μαρτίου κι ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχθηκε χθες υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από τη Σεούλ για να συζητήσουν μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο διαλόγου με το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά η κυβέρνησή του εμμένει στην εκστρατεία διεθνούς απομόνωσης της Βόρειας Κορέας και επιβολής οικονομικών κυρώσεων.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν επανέλαβε την έκκληση για διάλογο με την Πιονγιάνγκ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Τόνισε δε την ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινές αμυντικές δομές της χώρας του με τη σύμμαχο Ουάσιγκτον.
«Η ειρήνη είναι η επιβίωσή μας και αναγκαία συνθήκη για την ευημερία μας. Ωστόσο, χωρίς ισχυρό στρατό και εύρωστη άμυνα δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη», είπε χθες Δευτέρα σε τελετή αποφοίτησης στη Στρατιωτική Ακαδημία της Κορέας.
Αναλυτές, όπως ο Τσανγκ Γκουανγκίλ του Πανεπιστημίου Dongyang της Νότιας Κορέας, θεωρούν ότι η Πιονγιάνγκ ακολουθεί μια διπλή στρατηγική: ενισχύει στο εσωτερικό την στρατιωτική της ισχύ, την ώρα που δείχνει ανοικτή στο διάλογο. «Υπ’ αυτή την έννοια», είπε, «πρέπει να παραμένουμε διαρκώς άγρυπνοι και να μη χαλαρώνουμε το βαθμό ετοιμότητάς μας».
Ο Κιμ Γιονγκ ΟΥν κι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα συναντηθούν στα τέλη Απριλίου
Οι διπλωματικές προσπάθειες, ωστόσο, συνεχίζονται. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα στα τέλη Απριλίου, ενώ συμφωνήθηκε να εγκατασταθεί «μια κόκκινη τηλεφωνική γραμμή», ώστε να επικοινωνούν οι δύο ηγέτες σε περιόδους κρίσεων. Παράλληλα, όπως είπε ο Τσουνγκ Έουι Γιονγκ, η Πιονγιάνγκ δέχθηκε να «εγκαταλείψει» το πυρηνικό της πρόγραμμα, εφόσον σταματήσουν οι στρατιωτικές απειλές εναντίον της και λάβει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της.