Στις υπαρκτές πολιτικές του διαφορές με τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη δημόσια τηλεόραση, όταν ερωτήθηκε για τη συνύπαρξή τους στο Πεντάγωνο, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Με την πλειοψηφία που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον κ. Καμμένο. Η όποια συνεργασία και με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012 δε σημαίνει ότι είχαμε εκχωρήσει ούτε την πολιτική, ούτε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Και με τον κ. Καμμένο η συνεργασία προφανέστατα και επιδιώκει να έχει το χρήσιμο ωφέλιμο αποτέλεσμα για το κυβερνητικό έργο και για την υπόθεση της χώρας μας. Ούτε τότε, ούτε τώρα, έχω εκχωρήσει, και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ, την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητά μας στον κ. Καμμένο».
Να μην κάνει η Αγκυρα συμψηφισμό με τους οχτώ
Ο κ. Κουβέλης απάντησε για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.
Δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις σωστές του διαστάσεις. Για το ενδεχόμενο να μην απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός. Είναι προφανές ότι έχουμε σκέψεις και σχεδιασμούς, αλλά πιστεύουμε και γι αυτό δουλεύουμε να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή, ή σενάριο».
Ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας για το Μακεδονικό υπενθύμισε ότι από πάντα είχε διατυπώσει δημόσια τη θέση του για το ζήτημα για το οποίο ωστόσο ο υπουργό Άμυνας έχει διαφορετική θέση. Μάλιστα χαρακτήρισε ασκήσεις επί χάρτου, τα σενάρια να αντικαταστήσει τον υπουργό Αμυνας αν έρθει προ των πυλών η λύση του Μακεδονικού.
«Αυτά που λέω σήμερα, τα έλεγα πάντα. Όλες οι συνδέσεις που επιχειρούν κάποιοι να κάνουν φοβάμαι ότι πρόκειται για "ασκήσεις επί χάρτου" και τίποτε άλλο. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί την υπόθεση του λεγόμενου Μακεδονικού και η λύση πρέπει να είναι στη βάση «Κάθε αλυτρωτισμός μακρυά. Όνομα που δε θα δημιουργεί συγχύσεις, και πλαίσιο διεθνούς συνθήκης που να οδηγεί σε αλλαγή και όποιων συνταγματικών διατάξεων προκαλούν αλυτρωτισμό από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Αυτό προωθεί η κυβέρνηση τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο».
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός άΑμυνας έσπευσε να συνδέσει το ζήτημα της ΠΓΔΜ με τις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή για να καταστήσει σαφές ότι η επίλυση της διαφοράς Ελλάδας -ΠΓΔΜ είναι επιβεβλημένη για τα ελληνικά συμφέροντα.
«Θα διεκδικώ να έχω την άποψή μου. Ο κ. Καμμένος έχει τις δικές του απόψεις, τις οποίες θα προφανώς θα κρατήσει, αλλά έχω και τη βεβαιότητα ότι πρέπει να προωθηθεί η επίλυση. Για ποιο λόγο; Εμάς μας ενδιαφέρει η καλή γειτνίαση και με χώρες που έχουν ενταχθεί σε σχεδιασμό της Τουρκίας για δημιουργία σφαίρας επιρροής σε Τέτοβο, Κόσοβο , Σκόπια, Αλβανία και γιατί όχι και της ΠΓΔΜ».