«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή εκείνων των μέτρων πολιτικής ούτως ώστε η ανάκαμψη να είναι βιώσιμη, διαρκής και δίκαιη».
Αυτό τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Επίσης, αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, αποτιμά το κλίμα ως «πολύ θετικό» με συγκεκριμένα πράγματα να αναγγέλλονται τις επόμενες ημέρες.
Επισημαίνει ότι μέριμνα της πολιτείας, είναι η εξασφάλιση μέσω των επιλογών της, δικαιώματος πρόσβασης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από όλους τους πολίτες, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστούν τα έργα του υπουργείου τα οποία «από μόνα τους θα συγκροτήσουν μια τομή».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι θεσμοί, ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Νομίζω καταρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καιρός που οι αξιολογήσεις ήταν συνυφασμένες με σενάρια τρόμου και εκτροπής ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Συνεπώς αυτήν τη στιγμή αυτό που έχουμε είναι να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα προς το μέλλον. Τα μακροοικονομικά σημάδια είναι πυκνά και επίμονα, επαναλαμβανόμενα και δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει σαφώς και σταθερά μπει σε μία εποχή ανάκαμψης. Η δική μας η μέριμνα είναι να πάρουμε εκείνα τα μέτρα πολιτικής, ούτως ώστε αυτή η ανάκαμψη να είναι βιώσιμη, διαρκής και δίκαιη.
Για ποια μέτρα μιλάμε;
Τα μέτρα που ήδη έχουμε αρχίσει και νομοθετούμε. Μέτρα τα οποία έχουνε να κάνουνε με την προστασία των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων, μέτρα διευκόλυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα τα οποία μπορούν πραγματικά να δώσουν μία εικόνα μιας Ελλάδας που αλλάζει, μιας Ελλάδας που έχει στην καρδιά της την ανάπτυξη τις νέες τεχνολογίες. Μέτρα για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και την ψηφιοποίησή του. Μέτρα για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν τη ζωή του Έλληνα πολίτη καλύτερη και τις συναλλαγές του με το δημόσιο πολύ πιο αποτελεσματικές.
Προΐστασθε ενός υπουργείου το οποίο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη. Η ψηφιακή σύγκλιση και η νέα οικονομία είναι στο χέρι σας. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Ήδη έχουμε δρομολογήσει πάρα πολλά έργα στο πλαίσιο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και θα έχουμε την ευκαιρία και εδώ στο φόρουμ των Δελφών να μιλήσουμε γι' αυτά. Η μέριμνα της πολιτείας -ακριβώς γιατί αυτές οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν πραγματικά τη ζωή μας- είναι να βεβαιώσει με τις επιλογές της ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών. Δηλαδή θα πρέπει να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας ο κ. Δραγασάκης είπε ότι όλα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα. Τι σημαίνει αυτό για σας, για το υπουργείο σας;
Σημαίνει ότι όπως όλοι και εμείς επισπεύδουμε και θα έχουμε τις επόμενες μέρες τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και δημοσίως τα έργα τα οποία ήδη έχουν δημοπρατηθεί σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, τα οποία νομίζω ότι θα συγκροτήσουν από μόνα τους μία τομή και για το πώς ο δημόσιος τομέας λειτουργεί στο εσωτερικό του και για το πώς ο πολίτης θα συναλλάσσεται με αυτόν και για το πώς η παραγωγή μας και οι επιχειρήσεις μας μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πολύ πιο αποτελεσματική.
Το τελευταίο διάστημα έχετε πυκνώσει τα ταξίδια σας στο εξωτερικό, πιθανότατα και για αναζήτηση επενδύσεων. Ποιο είναι το κλίμα;
Το κλίμα είναι πάρα πολύ θετικό και ήδη τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Στον τομέα μας έχουμε ήδη αποφασισμένες δράσεις όπως η δράση της επένδυσης της εταιρίας OHB στην Ελλάδα για μία μονάδα κατασκευής μικροδορυφόρων και δορυφόρων και βεβαίως ανοίγει το μεγάλο πεδίο των οπτικοακουστικών παραγωγών. Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι ήδη εξασφαλισμένα από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και από τα μέσα μήνα και μετά μπαίνει σε εφαρμογή και λειτουργία το πρόγραμμα το λεγόμενο «cash rebate» το πρόγραμμα κινήτρων για τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Ένα πρόγραμμα επιδότησης των δαπανών οι οποίες γίνονται στην Ελλάδα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές και πρέπει να πω ότι αυτό το πρόγραμμα έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον διεθνών παραγωγών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ