Ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.
Κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της σκηνογραφίας (όπερα, αρχαίο δράμα, πρόζα, μιούζικαλ, κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο), με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Γιώργος Πάτσας στα 50 περίπου χρόνια παρουσίας του στο καλλιτεχνικό τοπίο δημιούργησε σημαντικό και καθοριστικό έργο στο ελληνικό θέατρο, με τη δική του σπάνια αισθητική και προσωπική ματιά.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944.
Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Παναγιώτη Τέτση και Παύλο Μοσχίδη, αποφοιτώντας το 1965.
Το 1968 ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του, σκηνογραφώντας το έργο «Ταρτούφος» του Μολιέρου στο ΚΘΒΕ.
Μέχρι σήμερα, είχε δημιουργήσει (ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος) περίπου 500 έργα εντός και εκτός Ελλάδας για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Συνεργάστηκε με τα περισσότερα θέατρα της Αθήνας, καθώς και με σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Volkstheater της Βιέννης, το Schauspielhaus της Ζυρίχης, το Stadtheater της Λουκέρνης, το Θέατρο Mc Carter Princeton στις ΗΠΑ, το Landestheater στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, το Φεστιβάλ της Μέριντα στην Ισπανία, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, το Θέατρο Ολύμπικο στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, το Schauspielhaus του Ντίσελντορφ και το Αλεξαντρίσκυ της Αγίας Πετρούπολης.
Ασχολήθηκε συστηματικά με την αρχαία ελληνική τραγωδία, σκηνογραφώντας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και συνεργαζόταν με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1971.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες: Μινωτή, Θεοδοσιάδη, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Παπαγεωργίου, Κοντούρη, Τερζόπουλο, Βογιατζή, Αντύπα, κ.α.
Πολυβραβευμένος
Μεταξύ των βραβείων που του έχουν απονεμηθεί είναι: δύο φορές το Ασημένιο Μετάλλιο της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας Κουαντρενιάλ της Πράγας (1995 και 2003), το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για τα σκηνικά της παράστασης «Η νύχτα της κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου (1998), σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, και το κρατικό βραβείο για τα κοστούμια της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998).
Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς του
Υπήρξε παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαλβίνα Κάραλη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη την Μαριάννα, ενώ έχει και έναν μικρότερο γιο με τη σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη.
Η τελευταία του δουλειά ήταν στο Εθνικό Θέατρο, στην παράσταση «Ψηλά από τη γέφυρα» που σκηνοθετεί η σύζυγός του Νικαίτη Κοντούρη.
Το Εθνικό αφιερώνει την παράσταση «Ψηλά από τη γέφυρα» στη μνήμη του
«Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, με την είδηση του θανάτου του εκλεκτού σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιώργου Πάτσα, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια ενός δημιουργικού πνεύματος.
Ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε ένας πνευματικός άνθρωπος με ιδιαίτερη αισθητική. Υπηρέτησε πιστά το ελληνικό θέατρο το οποίο, με την απώλειά του, στερείται όχι μόνο ενός καλλιτέχνη αλλά και μίας μοναδικής προσωπικότητας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομοφώνως τα ακόλουθα:
1. Την αφιέρωση της παράστασης Ψηλά από τη Γέφυρα, της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.
2. Την έκφραση συλλυπητηρίων στους οικείους του
3. Την κατάθεση στεφάνου
4. Την εκπροσώπηση της Διοίκησης στην κηδεία
5. Την δημοσίευση του παρόντος ψηφίσματος».
Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αποχαιρετά τον Γιώργο Πάτσα, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες στο χώρο της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας.
«Ο Γ. Πάτσας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1944. Ξεκίνησε την σκηνογραφική του καριέρα ακριβώς πενήντα χρόνια πριν, το 1968 στο ΚΘΒΕ με τον Ταρτούφο του Μολιέρου. Έκτοτε σκηνογράφησε εντός και εκτός Ελλάδας και σφράγισε με την προσωπική του αισθητική μια ολόκληρη γενιά. Σκηνογράφησε εκατοντάδες παραστάσεις στο εσωτερικό, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες αυτής της περιόδου, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Μινωτή, Τερζόπουλο, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς εξ αυτών.
Συνεργάστηκε με σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού, απέσπασε κρατικά και διεθνή βραβεία, ανάμεσα τους και το Κρατικό βραβείο το 1998 για τα κοστούμια της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μία αιωνιότητα και μια μέρα». Υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση την τέχνη του και κόμισε πρωτοποριακές ιδέες σε διαφορετικά θεατρικά είδη από Αρχαία Τραγωδία, μέχρι μιούζικαλ. Η τελευταία του σκηνογραφία ήταν για το Εθνικό Θέατρο και το έργο «Ψηλά από την γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία της συζύγου του Νικαίτης Κοντούρη.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».
Εθνική Λυρική Σκηνή
«Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του διακεκριμένου Έλληνα σκηνογράφου - ενδυματολόγου Γιώργου Πάτσα».
Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου
«Ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου, υπηρετώντας την τέχνη μέσα από την σκηνογραφία και τη ενδυματολογία, ορίζοντας την όψη 500 και πλέον παραστάσεων απ όλο το φάσμα της δημιουργίας. Από το αρχαίο δράμα και την όπερα μέχρι τα έργα σύγχρονου ρεπερτορίου και το μιούζικαλ, τα σκηνικά και τα κουστούμια που δημιούργησε ζωντάνεψαν εποχές και χρόνους, ανέδειξαν τους ήρωες και τις καταστάσεις και περιέγραψαν την ουσία των έργων που ήρθαν να υπηρετήσουν, ζωντανεύοντας ολόκληρους κόσμους ανάμεσα στον ρεαλισμό της ακρίβειας και την ποίηση της ονείρου.
Από το 1968 και τη σκηνοθεσία του «Ταρτούφου» στο ΚΘΒΕ ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της θεατρικής σκηνής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συνεργαζόμενος με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες του 20ου και του 21ου αιώνα, με τον Αλέξη Μινωτή και τον Μίνωα Βολανάκη, με το αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το θέατρο Άττις του Θόδωρου Τερζόπουλου και τη Νέα σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή και τόσους ακόμη. Με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα ΔΗΠΕΘΕ. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι συνεργασίες του με σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Volkstheater της Βιέννης, το Schauspielhaus της Ζυρίχης, το Stadtheater της Λουκέρνης, το Θέατρο Mc Carter Princeton στις ΗΠΑ, το Landestheater στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, το Φεστιβάλ της Μέριντα στην Ισπανία, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, το Θέατρο Ολύμπικο στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, το Schauspielhaus του Ντίσελντορφ και το Αλεξαντρίσκυ της Αγίας Πετρούπολης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δουλειά του στον κινηματογράφο με τις δουλειές του στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου να ξεχωρίζουν ως κάποιες από τις εμβληματικότερες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου».