Μια άγνωστη σε πολλούς, ακόμα και στην Ελλάδα, πόλη ήρθε στο φως της δημοσιότητας -αλλά για λάθος λόγους.
Αναφερόμαστε στην πόλη Νέα Σμύρνη της Φλόριντα των ΗΠΑ (New Smyrna Beach, Florida στα αγγλικά), μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στην κομητεία Volusia, στην πολιτεία της Φλόριντα, με 22.464 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2010.
Η πόλη μπορεί να ήρθε τελευταία στο επίκεντρο λόγω της εξωσυζυγικής σχέσης μιας 26χρονης παντρεμένης καθηγήτριας με 14χρονο μαθητή, ωστόσο έχει πλούσια ιστορία. Και όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, με ελληνικό ενδιαφέρον!
Η πρώτη αποικία Ελλήνων στις ΗΠΑ
Η Νέα Σμύρνη, λοιπόν, ιδρύθηκε το 1768 από τον Άγγλο φυσικό Άντριου Τέρνμπουλ, ο οποίος της έδωσε αυτό το όνομα προς τιμήν της Ελληνίδας γυναίκας του, που καταγόταν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.
Είναι η παλαιότερη πόλη της κομητείας Volusia και μία από τις παλαιότερες στην πολιτεία της Φλόριντα. Μάλιστα, μερικοί ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα είναι η δεύτερη αρχαιότερη πόλη των ΗΠΑ, αλλά αυτό αμφισβητείται. Ένα είναι γεγονός: ότι πρόκειται για την πρώτη αποικία των Ελλήνων στις ΗΠΑ.
Η πόλη έχει ένα αξιοσημείωτο παρελθόν, μιας και εκεί διαδραματίστηκε η μεγαλύτερη προσπάθεια αποικισμού στον Νέο Κόσμο από ένα μέλος του βρετανικού στέμματος. Ο Τέρνμπουλ το 1768 εγκατέστησε περίπου 1.500 αποίκους από τη Σμύρνη, τα ελληνικά νησιά, τη Μάνη, τη Σικελία, τη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τη Μινόρκα, με σκοπό να καλλιεργήσουν ζαχαροκάλαμο, λουλάκι και να παράγουν ρούμι.
Η ιστορία
Όμως, η αποικία υπέφερε πολύ. Το άσχημο κλίμα, τα έντομα, οι ασθένειες και η αντιπαλότητα των Ινδιάνων εξολόθρευσαν μεγάλο μέρος των αποίκων. Τελικά, εξεγέρθηκαν κατά του Τέρνμπουλ και η αποικία διαλύθηκε. Όσοι απέμειναν μετακινήθηκαν βορειότερα στην πόλη Άγιος Αυγουστίνος, που τότε ήταν βρετανικό προτεκτοράτο. Λίγο αργότερα ο Αγιος Αυγουστίνος επιστράφηκε στην Ισπανία, ο Τέρνμπουλ αναγκαστικά εγκατέλειψε την αποικία και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.
Η πόλη, κάτω από την ισπανική κυριαρχία, ήταν πολύ αραιοκατοικημένη κι έτσι παρέμεινε μέχρι το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου στα 1860. Ήδη από το 1845 ανήκε στην κυριαρχία των ΗΠΑ και στη διάρκεια του πολέμου στην αποβάθρα της άραζαν τα πολεμικά πλοία των Νοτίων. Παρά τις αλλαγές κυριαρχίας και τις αλλαγές πληθυσμιακής σύνθεσης, όμως, διατήρησε το αρχικό όνομα: New Smyrna.
Σιγά-σιγά η πόλη, το ποτάμι της και τα νησιά σε αυτό έγιναν πολύ δημοφιλή, ιδίως μετά το 1920. Άρχισε να προσελκύει παραθεριστές και να επεκτείνεται προς την ακτή. Τελικά, το 1947 συνενώθηκε με την παραθαλάσσια κοινότητα Coronado Beach και μετονομάστηκε σε New Smyrna Beach.
Σήμερα δέχεται πάνω από 1.000.000 επισκέπτες ετησίως.
Η φυλετική κατανομή του πληθυσμού στη Νέα Σμύρνη είναι: 91,57% λευκοί, 6,27% αφροαμερικανοί, 0,33% αυτόχθονες Αμερικανοί, 0,50% Ασιάτες, 0,03% Πολυνήσιοι, 0,31% άλλων φυλών και 0,98% μιγάδες. Το 1,5% είναι ισπανόφωνοι.
Τουριστική πόλη
Η κύρια οικονομική δραστηριότητα στη Νέα Σμύρνη της Φλόριντα είναι ο τουρισμός. Επίσης, υπάρχουν κάποιες άλλες επιχειρήσεις. Η κοινότητα διατηρεί ελκυστικά καταστήματα και εστιατόρια και προσελκύει επισκέπτες από όλη την κεντρική Φλόριντα. Το αεροδρόμιο και το βιομηχανικό πάρκο της πόλης βρίσκονται μέσα σε μια διεθνή εμπορική ζώνη, στην οποία εδρεύουν πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά.
Παγκόσμια πρωτεύουσα των επιθέσεων καρχαριών
Η ακτή της Νέας Σμύρνης θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των επιθέσεων καρχαριών. Αν και κάποτε εθεωρείτο η πιο ασφαλής παραλία λουομένων του κόσμου, σύμφωνα με το Discovery Channel στην περιοχή σημειώνονται πλέον οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών ανά τετραγωνικό μίλι παγκοσμίως. Παρ' όλα αυτά, η κομητεία δεν έχει κλείσει τις παραλίες αυτές για τους λουόμενους.
Το μότο της πόλης είναι το λατινικό ρητό «cygnus inter anates», δηλαδή «ένας κύκνος ανάμεσα στις πάπιες», που υπονοεί ότι η πόλη αποτελεί μια ομορφιά μες στην ασχήμια.
Η πόλη βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της ακτής της πολιτείας της Φλόριντα και έχει έκταση 79,7 km².
Εικόνες από το παρελθόν της Νέας Σμύρνης στη Φλόριντα:
Mε πληροφορίες από wikipedia