Πέρυσι η ΑΕΚ, ως δευτεραθλήτρια στη Super League, έπαιξε τα ρέστα της με την Κλαμπ Μπριζ για να μπει στους ομίλους του Europa League, καθώς αν αποκλειόταν, θα έβλεπε τη διοργάνωση από το... σπίτι της.
Φέτος όμως, με τις αλλαγές που ανακοίνωσε προχθές (27/2) η UEFA, ο δευτεραθλητής στην Ελλάδα θα έχει ένα... άγχος λιγότερο και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία να μπει στους ομίλους του Europa League – ακόμα κι αν αποκλειστεί από τη φάση των πλέι οφ του Champions League.
Γενικά μιλώντας, αν ο δευτεραθλητής καταφέρει να περάσει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League (απ' όπου ξεκινάει) στον τρίτο προκριματικό γύρο (από το «μονοπάτι» των μη πρωταθλητών) εξασφαλίζει απευθείας την είσοδό του στους ομίλους του Europa League, χωρίς να χρειάζεται τα πλέι οφ για να συνεχίσει στην Ευρώπη!
H μεγάλη αλλαγή
Πώς προκύπτει αυτό; Από την αλλαγή που αποφάσισε η UEFA για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι έξι ομάδες από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών (σ.σ.: στο οποίο θα είναι και ο δευτεραθλητής Ελλάδας) που θα αποκλειστούν από τον γ' προκριματικό γύρο και τα πλέι οφ του Champions League θα μπουν απευθείας στους ομίλους του Europa League».
Βέβαια, αν η ελληνική ομάδα καταφέρει να περάσει στον γ' προκριματικό του Champions League, θα έχει και την ευκαιρία να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους (κάτι που ευχόμαστε όλοι), αν πρώτα περάσει στα πλέι οφ και μετά στο... σεντόνι (δηλαδή, θα χρειαστεί άλλες δύο προκρίσεις, και μάλιστα απέναντι σε ομάδες-μεγαθήρια!). Αλλά αυτό είναι μια άλλη και πολύ δύσκολη ιστορία, οπότε ας μείνουμε στα πιο «εύκολα»...
Οι πιθανοί αντίπαλοι
Με τις αλλαγές, λοιπόν, που ανακοινώθηκαν χθες, ο δεύτερος του ελληνικού πρωταθλήματος θα ξεκινήσει από τον β' προκριματικό γύρο του Champions League (24-25 Ιουλίου και 31 Ιουλίου-1 Αυγούστου τα ματς), όπου είναι ήδη γνωστό ποιες ομάδες είναι πιθανό να αντιμετωπίσει.
Συγκεκριμένα, ο αντίπαλος της ελληνικής ομάδας θα είναι δεδομένα ένας εκ των δευτεραθλητών Τουρκίας, Τσεχίας, Ελβετίας, Ολλανδίας, Αυστρίας. Εάν τελείωναν σήμερα τα εν λόγω πρωταθλήματα, ο αντίπαλος θα ήταν, αντίστοιχα, ένας εκ των Μπασακσεχίρ, Σλάβια Πράγας, Βασιλείας, Άγιαξ, Στουρμ Γκρατς.
Μάλιστα, μια τέτοια κατάταξη θα ήταν ιδανική για όποια ελληνική ομάδα (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό), για τον απλούστατο λόγο ότι θα ήταν ισχυρή στην κλήρωση και θα καλούνταν να αντιμετωπίσει μία εκ των Μπασακσεχίρ, Σλάβια Πράγας ή Στουρμ Γκρατς.
Φυσικά, τα πρωταθλήματα έχουν ακόμα δρόμο, και ειδικά στην Τουρκία γίνεται «σφαγή» στις πρώτες θέσεις, με τις ομάδες στην πρώτη τετράδα (Γαλατασαράι 47 β., Μπασακσεχίρ 47 β., Μπεσίκτας 44 β., Φενέρμπαχτσε 44 β.) να διεκδικούν επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα και την έξοδο στο Champions League.
Για παράδειγμα, αν η ΑΕΚ βγει δεύτερη στην Ελλάδα και μία εκ των Γαλατασαράι, Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε βγει δεύτερη στην Τουρκία, η «Ένωση» θα πάει στους ανίσχυρους και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των τριών προαναφερθεισών τουρκικών, ή τον Άγιαξ ή τη Βασιλεία (οι δύο τελευταίες έχουν «κλειδώσει», ουσιαστικά, τη 2η θέση και απέχουν πολύ από την 1η θέση στα πρωταθλήματά τους).
Αν ο ΠΑΟΚ βγει δεύτερος, θα θέλει να μην τερματίσει 2η η Μπεσίκτας για να είναι αυτός στους ισχυρούς (και έτσι να παίξει με μία εκ των Μπασακσεχίρ, Σλάβια Πράγας ή Στουρμ Γκρατς), ενώ ο Ολυμπιακός όπως και να 'χει θα είναι στους ισχυρούς, αν φυσικά καταλάβει τη 2η θέση στη Super League.
Δεύτερη ευκαιρία
Αυτά για τον β' προκριματικό γύρο του Champions League (στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών), γιατί στον γ' προκριματικό (αν περάσει η ελληνική ομάδα) τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα με την είσοδο των δευτεραθλητών Πορτογαλίας, Ουκρανίας, Βελγίου και των τρίτων στη βαθμολογία ομάδων από τα πρωταθλήματα της Γαλλίας και της Ρωσίας...
Οπότε, ας μη γελιόμαστε, ρεαλιστικός -και εφικτός- στόχος για τον δευτεραθλητή στην Ελλάδα θα είναι να πάρει μία πρόκριση (να περάσει δηλαδή στον γ' προκριματικό γύρο από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών του Champions League) και συνεπώς την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Europa League.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα κι αν ο δευτεραθλητής μας αποκλειστεί στον β' προκριματικό γύρο του Champions League (απ' όπου ξεκινάει), θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να βρεθεί στους ομίλους του Europa League, όντας υποχρεωμένος όμως να κάνει μία πρόκριση στον γ' προκριματικό γύρο του Europa League και άλλη μία στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Και οι ομάδες που συμμετέχουν εκεί, όπως μπορείτε να δείτε και από τον παρακάτω πίνακα, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες θα είναι...
Δείτε τον πίνακα με τη δομή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της επόμενης σεζόν:
CH: Πρωταθλητής
RU: Δευτεραθλητής
CW: Κάτοχος Κυπέλλου (στην Ελλάδα, αν το Κύπελλο κατακτήσει ο πρώτος ή ο δεύτερος του πρωταθλήματος, τότε το «καλό» εισιτήριο του κυπελλούχου για το Europa -με τους δύο προκριματικούς, και όχι τους τρεις- θα πάει στον τρίτο της Super League).
Ο «εύκολος» δρόμος του πρωταθλητή
Για τον πρωταθλητή της Super League τα πράγματα είναι πιο απλά – και σίγουρα πιο εύκολα. Θα αγωνιστεί στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League (7/8 Αυγούστου και 14 Αυγούστου τα ματς) και αν υπερκεράσει το εμπόδιο που θα βρει μπροστά του (θα είναι ένας εκ των πρωταθλητών από χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία, Δανία, Σερβία, Πολωνία, Κύπρο κ.λπ.), θα περάσει στα πλέι οφ, άρα και απευθείας στους ομίλους του Europa League, ακόμα κι αν αποκλειστεί από τα πλέι οφ.
Η μεγάλη διαφορά φέτος είναι ότι αν αποκλειστεί από τον γ' προκριματικό, συνεχίζει μεν όπως και πέρυσι, στα πλέι οφ του Europa League, αλλά μόνο με τους υπόλοιπους αποκλεισμένους του Champions League. Δηλαδή με ομάδες σαφώς υποδεέστερες σε σχέση με αυτές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο δευτεραθλητής (δείτε τις παρακάτω).
Οι χώρες από τις οποίες θα προκύψει ο αντίπαλος του πρωταθλητή στον γ' προκριματικό είναι οι εξής, με βάση την κατάταξη των χωρών της UEFA (σε παρένθεση οι ομάδες που αυτή τη στιγμή προπορεύονται στα πρωταθλήματά τους και με έντονα γράμματα αυτές που το έχουν ήδη κατακτήσει):
- Ολλανδία* (Αϊντχόφεν)
- Αυστρία** (Σάλτσμπουργκ)
- Κροατία** (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)
- Ρουμανία** (Κλουζ)
- Δανία*** (Μίντιλαντ)
- Λευκορωσία (ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ)
- Πολωνία (Γιαγκελόνια)
- Σουηδία (Μάλμε)
- Ισραήλ (Μακάμπι Τελ Αβίβ)
- Σκωτία (Σέλτικ)
- Κύπρος (ΑΠΟΕΛ)
- Νορβηγία (Ρόζενμποργκ)
- Αζερμπαϊτζάν (Καραμπάγκ)
- Βουλγαρία (Λουντογκόρετς)
- Σερβία (Ερυθρός Αστέρας)
- Καζακστάν (Αστάνα)
- Σλοβενία (Μάριμπορ)
- Σλοβακία (Σπαρτάκ Τρνάβα)
- Ουγγαρία (Φερεντσβάρος)
- Μολδαβία (Σερίφ Τιρασπόλ)
- Ισλανδία (Βαλούρ)
- Φινλανδία (Ελσίνκι)
- Αλβανία (Σκεντέρμπεου)
- Ιρλανδία (Κορκ Σίτι)
- Βοσνία (Ζελέζνιτσαρ)
- Γεωργία (Τορπέντο Κουταΐσι)
- Λετονία (Σπαρτάκ Τζουρμάλα)
- Σκόπια (Σκέντιγια)
- Εσθονία (Φλόρα Ταλίν)
- Μαυροβούνιο (Ζουτέσκα)
- Αρμενία (Αλασκέρτ)
- Λουξεμβούργο (Ντουντελάνζ)
- Β. Ιρλανδία (Κρουσέιντερς)
- Λιθουανία (Σούντουβα)
- Μάλτα (Μπαλζάν)
- Ουαλία (Νιου Σεντς)
- Νησιά Φερόε (Βίκινγκουρ)
* Η πρωταθλήτρια από την Ολλανδία (κατά 99% η Αϊντχόφεν) μπαίνει μαζί με την ελληνική ομάδα απευθείας στον γ' προκριματικό.
** Οι πρωταθλήτριες από Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία μπαίνουν στον β' προκριματικό.
*** Οι πρωταθλήτριες από την Δανία έως τα Νησιά Φερόε μπαίνουν στον α' προκριματικό.
Απευθείας στα πλέι οφ περνούν οι πρωταθλήτριες Τσεχίας και Ελβετίας (κατά 99% αυτές θα είναι η Πλζεν και η Γιουνγκ Μπόις, αντίστοιχα). Κάτι που σημαίνει ότι και αυτές θα είναι πιθανές αντίπαλοι για τον πρωταθλητή Ελλάδος, εφόσον βέβαια περάσει στα πλέι οφ.
Στους ομίλους του Champions League, από όλες τις παραπάνω ομάδες θα περάσουν μόνο τέσσερις.
Επίσης, όλες αυτές οι ομάδες θα κοντραριστούν μεταξύ τους για 8 θέσεις που οδηγούν στους ομίλους του Εuropa League.