Ατομα που σιχαίνονται τη δυσοσμία του σώματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίζουν Τραμπ - iefimerida.gr

Ατομα που σιχαίνονται τη δυσοσμία του σώματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίζουν Τραμπ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άτομα με ακροδεξιές απόψεις ενδέχεται να διακατέχονται από νοσοφοβία (φόβος για τις ασθένειες) και εμμονές για την υγιεινή, λέει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εκδηλώνουν έντονη αποστροφή στις οσμές του σώματος τρίτων ατόμων, όπως ο ιδρώτας, η κακοσμία του στόματος μαγνητίζονται από πολιτικούς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ που εκφράζουν συχνά αυταρχικές απόψεις.

Στη μελέτη 160 άτομα βαθμολογήθηκαν από το 1-5 με βάση την αποστροφή τους προς τις οσμές του σώματος και στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις με τις πολιτικές τους απόψεις.

«Διαπιστώθηκε μια στενή σχέση ανάμεσα στο πόσο έντονα αηδιάζουν κάποια άτομα από τις οσμές και την επιθυμία τους να έχουν αυταρχικούς ηγέτες, σαν δικτάτορες, που θα μπορούν να καταστέλλουν ριζοσπαστικά κινήματα διαμαρτυρίας και να διασφαλίζουν ότι οι διάφορες ομάδες “κάθονται στα αυγά τους”», είπε ο συντάκτης της έρευνας, Γιόνας Όλοφσον, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

«Σε τέτοιας μορφής κοινωνίες μειώνονται οι επαφές μεταξύ διαφόρων ομάδων και -τουλάχιστον θεωρητικά- και οι πιθανότητες να αρρωστήσει κανείς».

Η αηδία ως συναίσθημα έντονης δυσαρέσκειας και αποστροφής εξελίχθηκε σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιβίωση του οργανισμού, αφού κρατούσε τους προγόνους μας μακριά από πράγματα επικίνδυνα, ή μολυσματικά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι άτομα με έντονη έμφυτη τάση να απομακρύνονται από δυσάρεστες οσμές θα προτιμούσαν και μια κοινωνία που διαχωρίζει από τους άλλους τις «ανοίκειες πολιτισμικά» ομάδες και ως εκ τούτου έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακροδεξιές αυταρχικές απόψεις.

Δυνατές οσμές, όπως η κακοσμία του στόματος, μπορεί να αποτελούν ένδειξη υφέρπουσας ασθένειας, που οι άνθρωποι τείνουν ασυνείδητα να αποφύγουν.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα για να βαθμολογήσουν τα επίπεδα αηδίας των συμμετεχόντων προς τις σωματικές οσμές, τόσο τις δικές τους όσο και άλλων ατόμων. Η κλίμακα χρησιμοποιήθηκε σε μια διαδικτυακή έρευνα σε διάφορες χώρες μαζί με ερωτήσεις για τις πολιτικές απόψεις τους. Στις ΗΠΑ προστέθηκαν και ερωτήματα για το ποιον σκόπευαν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η έρευνα «έδειξε ότι άτομα που αποστρέφονταν πιο έντονα τις οσμές, συγκέντρωναν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τους λιγότερο ευαίσθητους», είπε ο Όλαφσον.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν ενδιαφέρον δεδομένου του πόσο συχνά μιλά ο Ντόναλντ Τραμπ για την αηδία που νιώθει για διάφορα άτομα. Ταιριάζει με το συμπέρασμά μας ότι οι οπαδοί του θα αηδιάζουν ευκολότερα από άλλα άτομα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πόρισμα της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ακροδεξιές, αυταρχικές πολιτικές απόψεις είναι έμφυτες και δύσκολο να αλλάξουν.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΣΟΦΟΒΙΑ δυσοσμία Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ