Η απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και συζύγου της Ράνιας Αντωνοπούλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, να υποβάλει και αυτός παραίτηση έκανε αναπόφευκτο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος επωάζεται και αναβάλλεται από τα τέλη του 2017.
Η τρόικα περιμένει στο Χίλτον
Και ενώ η πρόσφατη αποπομπή του Κώστα Ζουράρι από το κυβερνητικό σχήμα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς υπουργό Οικονομίας.
Μεσούσης της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει για την τέταρτη αξιολόγηση, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι χωρίς πολιτικό προϊστάμενο, ενώ «τρέχουν» τα ραντεβού με την τρόικα.
Νόμος Κατσέλη και επενδύσεις
Ηδη για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, που αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση.
Στο ραντεβού θα είναι παρόντες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά μετά την παραίτησή του ο κ. Παπαδημητρίου δεν θα συμμετέχει, ενώ είναι αυτός που έχει «τρέξει» όλες τις σχετικές διαδικασίες.
Υπό την «ομπρέλα» του ιδίου περιλαμβάνεται και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, για τον οποίο επίσης οι θεσμοί περιμένουν προτάσεις για να καταστεί πιο αποτελεσματικός, καθώς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.
Στη στόχευση του αρμοδίου για την ανάπτυξη πρώην υπουργού ήταν η προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα στον τομέα αυτό είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.
«Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που όχι μόνο η ελληνική οικονομία παρουσίασε τέσσερα τρίμηνα ανάπτυξης, αλλά παράλληλα προσεγγίσαμε τα 4 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων» είπε ο κ. Παπαδημητρίου μόλις λίγες ημέρες πριν οδηγηθεί σε παραίτηση, συμπληρώνοντας ότι «τέτοιους αριθμούς η ελληνική οικονομία έχει να δει από το 2006, δηλαδή από την εποχή της απόλυτης κανονικότητας».
Ειρωνείες από γερμανικά ΜΜΕ
Η γερμανική Handelsblatt παρατήρησε εύστοχα, σήμερα, ότι «τα σκάνδαλα δεν έρχονται ποτέ τη σωστή ώρα, αλλά το συγκεκριμένο βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια εξόχως ακατάλληλη στιγμή: Εν μέσω της τελικής ευθείας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός χάνει τον υπουργό Οικονομίας του».
«Στα τέλη Αυγούστου», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, «η Ελλάδα καλείται να αποδεσμευθεί από τη δανειακή βοήθεια και να αναχρηματοδοτείται ξανά αυτόνομα στις κεφαλαιαγορές. Σε αυτήν ειδικά τη χρονική συγκυρία ο Τσίπρας πρέπει να στελεχώσει εκ νέου το σημαντικό υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης».
Ο Παπαδημητρίου λειτουργούσε ως τροχοπέδη στο υπουργείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ήταν στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον Δημήτρη Παπαδημητρίου από τη θέση του. Και αυτό, πιθανόν, μέτρησε στην απόφαση του υπουργού Οικονομίας να προλάβει να παραιτηθεί «για λόγους ευθιξίας», μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Ράνια Αντωνοπούλου εισέπραττε το επίδομα ενοικίου για το σπίτι στο οποίο ζούσαν μαζί.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δεν απέδωσε όσα ανέμεναν από αυτόν στο υπουργείο Οικονομίας. Λόγω μακρόχρονης διαμονής στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομίας δεν κατανοούσε την ελληνική πραγματικότητα, δεν συνεργαζόταν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δεν διευκόλυνε την πορεία του έργου.
Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Παπαδημητρίου
Η απόφαση του Δημήτρη Παπαδημητρίου να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομίας προκάλεσε ακόμα έναν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα πρέπει να βρει τον αντικαταστάτη του, την ώρα που οι δανειστές βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.
Ηδη τα ονόματα που έχουν ακουστεί -κάποια βρίσκονται στη λίστα του πρωθυπουργού, κάποια απλώς αναφέρθηκαν- είναι αρκετά και πρόκειται για γνωστά στελέχη της κυβέρνησης και όχι για νέα πρόσωπα.
Το όνομα του Νίκου Παππά
Το όνομα που έχει ακουστεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι αυτό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο συγκεκριμένο υπουργείο, έχει πολύ καλή γνώση του χαρτοφυλακίου και είναι ένα από τα πρόσωπα της νέας γενιάς πολιτικών που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ίσως ο κ. Χαρίτσης να μην αναβαθμιστεί ακόμα (καθώς ο σημερινός ανασχηματισμός θα είναι μικρός) και να αναλάβει καθήκοντα υπουργού μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Τότε ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό εκλογικής μάχης και θα βάλει μπροστά τα νέα στελέχη που ανέδειξε, όπως οι κ. Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Λιάκος.
Ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ακούστηκε ως υποψήφιος αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ωστόσο, η περίπτωση να αλλάξει υπουργείο φαίνεται δύσκολη, γιατί ο ίδιος δεν δείχνει να το επιθυμεί και διότι ενδεχομένως να έχουν εκφραστεί κάποιες αντιρρήσεις από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ένα τρίτο πρόσωπο που είχε περάσει από τη θέση του κ. Παπαδημητρίου και φαίνεται να επιθυμεί την επιστροφή του στο υπουργείο Οικονομίας είναι ο νυν υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σταθάκης είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015 ανέλαβε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην κυβέρνηση, έως τις 5 Νοεμβρίου του 2016, που βρέθηκε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πάντως η περίπτωσή του, αν και έχει ακουστεί, δεν φαίνεται να προχωράει.
Αλλα δύο ονόματα που ακούστηκαν για τη θέση του υπουργού Οικονομίας, ήταν αυτά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα.
Η περίπτωση του κ. Δραγασάκη δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη αν και είναι δύσκολο να φύγει από την αντιπροεδρία για να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο.
Μάλιστα λίγο πριν τις 13:00 οι κκ Τσακαλώτος και Δραγασάκης έφτασαν μαζί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Πιτσιόρλα, αν και το όνομά του ακούστηκε, φαίνεται πως δεν αποτελεί τη λύση που αναζητά ο πρωθυπουργός για τη θέση του υπουργού Οικονομίας.