Ένα μεγάλο κύκλωμα πορνείας που δελέαζε άπορες νεαρές γυναίκες από τη Βενεζουέλα εξάρθρωσε η ισπανική αστυνομία στη Βαρκελώνη.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν κατά την έφοδο οκτώ άνδρες και μια γυναίκα μέλη της σπείρας και απελευθέρωσαν τρεις νεαρές γυναίκες.
Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις ειδικά στην Καταλονία, αλλά και σ' ολόκληρη τη χώρα καθώς κυκλώματα διακινητών σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τα θύματα της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα.
Αρκετές νεαρές από τη χώρα της Λατινικής Αμερικήγς είχαν δεχθεί να εργαστούν για να ξοφλήσουν ένα χρέος 3.000 ευρώ, που αφορούσε το κόστος μεταφοράς και τα έξοδα διαβίωσης του πρώτου διαστήματος στην Ισπανία.
Οι προαγωγοί τους είχαν υποσχεθεί ότι φθάνοντας στην Ισπανία θα δούλευαν για μικρό διάστημα για να ξοφλήσουν το χρέος, κι ότι μετά θα ήταν ελεύθερες να κάνουν μια νέα αρχή στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Μόλις πάτησαν το πόδι τους στη Βαρκελώνη άρχισε ένας απίστευτος εφιάλτης εκμετάλλευσης και εκφοβισμού. Αναγκάζονταν να «δουλεύουν» ολημερίς και να καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσής τους απ’ αυτά που έβγαζαν.
«Τα κυκλώματα πορνείας εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, άτομα που είναι ευάλωτα», λέει η Ρόζα Σέντον, εκπρόσωπος της θρησκευτικής οργάνωσης SICAR Cat, που παρέχει στήριξη σε θύματα τράφικινγκ. Η δεινή οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, η πείνα που καλπάζει, ο υψηλός πληθωρισμός και η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής και ανάγκης αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει το εμπόριο λευκής σαρκός, πρόσθεσε. «Η δεινή κατάσταση στη χώρα ωθεί τους ανθρώπους να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».
Πολλές από τις Βενεζολάνες που πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων πορνείας είχαν ήδη βιώσει βία με βάση το φύλο στην πατρίδα τους και προσπάθησαν να αποδράσουν από τον εφιάλτη τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι γυναίκες αυτές καταλήγουν να γίνονται θύματα κατ’ επανάληψη εγκλωβισμένες σ’ έναν φαύλο κύκλο κακοποίησης.