Αγωνία για το PSI - O Βενιζέλος καλεί απόψε τους τραπεζίτες - iefimerida.gr

Αγωνία για το PSI - O Βενιζέλος καλεί απόψε τους τραπεζίτες

Ευάγγελος Βενιζέλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI ενώ απομένουν περίπου δύο 24ωρα για να εκπνεύσει ο χρόνος αποδοχής των όρων της πρόσκλησης που έχει απευθύνει το Ελληνικό Δημόσιο στους πιστωτές του για την ανταλλαγή ομολόγων.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για συμμετοχή στο «κούρεμα» της τάξης του 75% - 80%, οι οποίες στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν θα ενεργοποιήσουν τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στο 90%.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί απόψε στις 19.30 τους επικεφαλής των διοικήσεων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών με αντικείμενο την πορεία της διαδικασίας του κουρέματος των ομολόγων.

Τραπεζικές πηγές πάντως επιμένουν πως δεν είναι δυνατόν να διατυπωθούν προβλέψεις με ασφάλεια όσο κρατά η διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και το «κλείσιμο» της σχετικής προθεσμίας το βράδυ της Πέμπτης. Αντικείμενο προβληματισμού θα αποτελέσει και το θέμα του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει αυτόν το μήνα, μέρος του οποίου έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο τίτλος αυτός θα πρέπει να αποπληρωθεί στο 100% στην ΕΚΤ, η οποία θα επιστρέψει τα κέρδη της για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου στήριξης σε δεύτερη φάση. Το ταμειακό αυτό ζήτημα απαιτεί λύση.

Ηδη πάντως λυκλοφορούν φήμες ότι το ελληνικό δημόσιο θα δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο PSI με στόχο να αυξήσει το τελικό ποσοστό αποδοχής της πρότασης. Ωστόσο μιλώντας στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Π. Χριστοδούλου διέψευσε τη σχετική φημολογία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ