Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν κι άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στη βορειοανατολική Κολομβία, την ευθύνη για την οποία το γενικό επιτελείο επέρριψε στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων.
Οι στρατιώτες, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε οδικούς ελέγχους ρουτίνας, κινούνταν με οχήματα όταν εξερράγη βόμβα ενώ βρίσκονταν κοντά στην κοινότητα του Τιμπού, στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βενεζουέλα, εξήγησε ο στρατηγός Ρικάρντο Γκόμες, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, μιλώντας σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό.
«Πέντε από τους άνδρες μας δολοφονήθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν», είπε ο ανώτατος αξιωματικός και πρόσθεσε ότι «η πιθανότερη υπόθεση» είναι πως επρόκειτο για μια ενέργεια του «Μετώπου Χουάν Φερνάντο Πόρας Μαρτίνες», της μονάδας του ELN η οποία δρα σε αυτόν τον τομέα.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν τους δράστες αυτής «της άνανδρης επίθεσης» εναντίον «των ηρώων μας» στη Νόρτε δε Σαντανδέρ.
«Καταδικάζω με απόλυτο τρόπο την άνανδρη επίθεση εναντίον των ηρώων μας στη Νόρτε δε Σαντανδέρ. Εκφράζω όλη μου την αλληλεγγύη στις οικογένειες (σ.σ. των νεκρών στρατιωτών) και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Καταδιώκουμε τους υπεύθυνους», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους αντάρτες, τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό ξανάρχισαν την 9η Ιανουαρίου, όταν εξέπνευσε η ισχύς της πρώτης συμφωνίας αμοιβαίας εκεχειρίας που συμφωνήθηκε ποτέ ανάμεσα στις αρχές και τον ELN. Η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες ανεστάλη με εντολή του προέδρου Σάντος, έπειτα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων των ανταρτών που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί.
Τη Δευτέρα, η οργάνωση γνωστοποίησε ότι θα κηρύξει μονομερώς κατάπαυση του πυρός από την 9η ως τη 13η Μαρτίου, ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαρτίου και σε «ένδειξη σεβασμού» προς τους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι αυτή ήταν μια κίνηση του είδους που ζητούσε για να εξετάσει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που άρχισε πέρυσι στο Κίτο, στον Ισημερινό.
Ο Σάντος επιδιώκει να κλείσει με τον ELN -πριν αποχωρήσει από την εξουσία, αργότερα φέτος- μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τη FARC, για να δοθεί τέλος στον τελευταίο και πιο μακρόχρονο πόλεμο στην αμερικανική ήπειρο.
Στη σύρραξη στην Κολομβία ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες, ο στρατός και η αστυνομία. Ο πόλεμος είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι, άλλοι 60.000 και πλέον να θεωρούνται μέχρι και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, και να εκτοπιστούν πάνω από 7,4 εκατομμύρια πολίτες.