Με εκτενή αναφορά στην... αρετή, ξεκίνησε την ομιλία του στην Τρίπολη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ολοκλήρωση του περιφερειακού συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και στον απόηχο της αποπομπής της Ράνιας Αντωνοπούλου.
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αρετή δεν είναι μόνο ηθική επιλογή, αλλά και στοιχείο της οικονομίας, της ανάπτυξης, της βελτίωσης των υλικών όρων της ζωής όλων. Στον αντίποδα, όπως είπε, είναι η άρνηση και η υποτίμησή της από μια πολυάριθμη ελίτ, είναι μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε όλα τα δεινά που περνά η χώρα στην διαπλοκή, τη διαφθορά, και την περιφρόνηση του κοινού καλού, εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ επειδή μιλά για σκευωρία στην υπόθεση NOVARTIS: «Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ,Τσίπρας.
Μάλιστα λίγο αργότερα, έστειλε και μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμβιβάζεται με την άποψη ό,τι νόμιμο, ίσον και ηθικό, διαχωρίζοντας την αποπεμφθείσα Ράνια Αντωνόπουλου από όσους έχουν συνδεθεί με την υπόθεση Novartis.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική. Την ηθική εκείνη όχι γενικά και αόριστα αλλά αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και σε ότι μας αφορά, δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην παραίτηση του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου είπε: «Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για τα 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο περίπου κόστισε στον ελληνικό λαό το σκάνδαλο του φαρμάκου.Ας είναι όμως, αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας».