Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει έκθεση με τίτλο «Διδάσκοντας την ελαιοκομία» στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.
Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 2 Μαρτίου (ώρα 18:00) και συνδυάζεται με σχετική επιστημονική ημερίδα.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η μελέτη βασικών παραγωγικών κλάδων και προϊόντων της χώρας και η ανάδειξη της τοπικής παραγωγικής ιστορίας της.
Την έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία» επιμελήθηκε το ΠΙΟΠ αξιοποιώντας, κατά κύριο λόγο, τμήμα της συλλογής του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόκειται για μια έκθεση ιστορίας των επιστημών και συγκεκριμένα της γεωπονικής, αλλά και της ιστορίας της εκπαίδευσης με ιστορικά και εθνογραφικά στοιχεία σχετικά με την ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα.
Ο Εμμανουήλ Βάθης
Επιχειρεί να αναπαράγει την ατμόσφαιρα του Εργαστηρίου Δενδροκομίας, κατά το μάθημα της Ελαιοκομίας, προσωποποιώντας την εκπαιδευτική διαδικασία στη φυσιογνωμία του εμπνευσμένου διδάσκοντος Εμμανουήλ Βάθη.
Οπως αναφέρει στη σελίδα του το Γεωργικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καλλιτέχνης Μανώλης Βάθης, ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, λαμπρός γεωπόνος και σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος.
Προικισμένος με γνήσιο καλλιτεχνικό τάλαντο ο Βάθης ζωγράφιζε ασταμάτητα επί 80 σχεδόν χρόνια, αμέτρητα καλλιεργούμενα ή αυτοφυή φυτά της ελληνικής κυρίως χλωρίδας, καθώς επίσης και τις ασθένειές τους.
Ένα μεγάλο μέρος του έργου του φιλοτεχνήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εκ του φυσικού, με γυμνό μάτι ή με χρήση μικροσκοπίου.
Πολυάριθμες έγχρωμες εικόνες καρποφόρων δένδρων, κηπευτικών και ανθοκομικών φυτών, καθώς και προπλάσματα καρπών από διάφορες ποικιλίες δένδρων, κοσμούν σήμερα μια ειδική αίθουσα του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΓΠΑ , η οποία φέρει τιμητικά το όνομα του.
Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μήνες ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στα Μουσεία Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ. Προσαρμοσμένη κατάλληλα, θα αποτελέσει διαρκή έκθεση αφιερωμένη στον Εμμανουήλ Βάθη σε χώρο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
18:00. Χαιρετισμοί συνδιοργανωτών φορέων
18:15. Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γ.Π.Α., Η διαχρονική αξία και η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα
18:30. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός, Κέντρο Τεκμηρίωσης Ιστορίας της Γεωργίας Γ.Π.Α., «Η «Ελληνική Ελαία» και ο Διομήδης Σαρακωμένος
18:45. Άννα Κούρτη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιοτεχνολογίας Γ.Π.Α., Μανώλης Βάθης: ο γεωπόνος, ο δάσκαλος, ο καλλιτέχνης
19:00. Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, Η εικαστική γραφή του Εμμ. Βάθη
19:15. Ξενάγηση στην έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία»
Διάρκεια έκθεσης: 2 Μαρτίου-27 Απριλίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00
Είσοδος ελεύθερη
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος Τ.: 210 3418051