Ως εκβιασμό από τις Βρυξέλλες ερμηνεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις Τουσκ για την ευρω-τουρκική σύνοδο στα τέλη Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Άσχημος εκβιασμός από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας» γράφει η Milliyet. Στο άρθρο της αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί η σύνοδος της Βάρνας να ακυρωθεί. Και υποστηρίζει ότι η παρεμπόδιση από την Τουρκία των «μονομερών δραστηριοτήτων» των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή προκάλεσε τρέλα στην Μεσόγειο και ότι οι δηλώσεις της ΕΕ έδειξαν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Από την πλευρά της η Hurriyet σχολιάζει ότι το κλίμα στην Ευρώπη αντεστράφη κατά της Άγκυρας, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η διεξαγωγή της ευρωτουρκικής συνόδου στη Βουλγαρία καθώς Λευκωσία και Αθήνα στοχοθέτησαν την Τουρκία ζητώντας να συνδεθεί η πραγματοποίηση της συνόδου με την στάση της Άγκρυας στην περιοχή – χειρισμοί που είχαν αποτέλεσμα, όπως αναφέρει.
Οι υπόλοιπες εφημερίδες πανηγυρίζουν για την αποχώρηση του γεωτρύπανου. « Η Τουρκία προειδοποίησε και το SAIPEM έφυγε…Κρίση φυσικού αερίου στην Μεσόγειο » είναι ο τίτλος της Hurriyet, που επισημαίνει ότι τουρκικά πλοία εμπόδισαν για δεύτερη φορά το ιταλικό γεωτρύπανο.
Σφοδρά πυρά του ιταλικού Τύπου για τις προκλήσεις της Άγκυρας
Την ίδια ώρα ο ιταλικός Τύπος εξαπολύει πυρά για τη στάση και τις προκλήσεις της Άγκυρας στο θέμα του πλοίου -πλατφόρμας της Eni σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο πλέον να μπορέσει να οργανωθεί η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί σε περίπου έναν μήνα στην Βάρνα». Και αναφέρεται στην μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με την στάση της 'Αγκυρας στο όλο θέμα της ιταλικής πλατφόρμας.
Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι το μπλόκο που επιβλήθηκε στο πλοίο της Eni είναι εντελώς παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και προσθέτει ότι «πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία το καθεστώς της Τουρκίας επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Σχολιάζει επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι τα κέρδη από τις επιχειρήσεις εξόρυξης θα βοηθήσουν και την τουρκική κοινότητα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά- όπως υπογραμμίζε- «η 'Αγκυρα δεν δέχεται το άνοιγμα αυτό, διότι θέλει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων μόνον αν η ίδια θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση».
Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τέλος, τονίζει ότι η ένταση παραμένει σε σαφώς υψηλά επίπεδα και ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.
Πληροφορίες: ΑΠΕ/ ΚΥΠΕ