Άγριος καβγάς ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τζαβάρα και του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Αφορμή η φράση του κ. Παπαδημητρίου στην επισήμανση του βουλευτή ότι είναι υψηλά τα καταναλωτικά επιτόκια στην Ελλάδα, ότι και στην Αμερική τα καταναλωτικά επιτόκια των τραπεζών είναι 29%.
Ο κ. Τζαβάρας αντέδρασε έντονα και είπε στον υπουργό: «Όσο απών ήσασταν τόσα χρόνια από την Ελλάδα, δυστυχώς διαπιστώνω ότι τόσο απών εξακολουθείτε να είστε και τώρα που έχετε γίνει υπουργός. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας υπουργός ελληνικής κυβέρνησης όπου επί εννέα χρόνια βιαίως έχουν μειωθεί όλα τα εισοδήματα, έχουν καταβαραθρωθεί οι μισθοί, οι συντάξεις τα ενοίκια και το μόνο που δεν έχει μειωθεί είναι τα επιτόκια των τραπεζών. Τα επιτόκια καταθέσεων είναι 1% και 2% και τα επιτόκια δανεισμού είναι 10% και 12% και τα καταναλωτικά πάνω από 20%. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αμερική, εσείς είστε υπουργός αριστερής κυβέρνησης και κυβερνάτε στην Ελλάδα όπου υπάρχει κρίση εφτά χρόνια. Δέχεστε να υπάρχει επιτόκιο δανεισμού 22% και 24% όταν τα επιτόκια χορηγήσεων είναι 1% και 2%;».
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του κ. Παπαδημητρίου ο οποίος έκανε λόγο για μικροπολιτικό παραλήρημα του κ. Τζαβάρα: «Εκπλήσσομαι για το μικροπολιτικό σας παραλήρημα. Είπα για την Αμερική γιατί είπατε ότι είμαστε η μόνη χώρα που έχει 29% επιτόκιο. Σας είπα λοιπόν ότι δεν είμαστε η μόνη χώρα, μη μου λέτε λοιπόν ότι επειδή έλειπα από την Ελλάδα δεν ξέρω τι γίνεται στη χώρα. Έχετε ανακατέψει τα καταναλωτικά δάνεια με τα στεγαστικά, τα στεγαστικά δάνεια έχουν επιτόκιο 3% και 4% που είναι πολύ πιο φτηνότερο από άλλες χώρες».
Η φράση παραλήρημα προκάλεσε την αντίδραση του κυρίου Τζαβάρα, που σηκώθηκε όρθιος και καλούσε τον υπουργό να του ζητήσει συγγνώμη. Στον καβγά παρενέβη ο προεδρεύων της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης για να εκτονώσει την ένταση, ζητώντας να διαγραφεί η λέξη παραλήρημα.
«Να μου ζητήσει συγγνώμη ο υπουργός για τη λέξη παραλήρημα»
«Φαντάζομαι δεν έχετε αντίρρηση η λέξη παραλήρημα να διαγραφεί, δεν αρμόζει ούτε σε υπουργό ούτε σε σας. Να διαγραφεί από τα πρακτικά», είπε ο κ. Κακλαμάνης.
Ο κ. Τζαβάρας όμως έθεσε και θέμα όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση να αγοραστούν τα δάνεια των στρατιωτικών και ζήτησε αυτό να συμβεί και με άλλες ομάδες πολιτών καθώς διαφορετικά η απόφαση όπως είπε αυτή αντιβαίνει στο Σύνταγμα. «Το κάνετε γιατί λειτουργείτε πελατειακά και καιροσκοπικά ακολουθώντας και στηριζόμενοι στις πιο κακές σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας».
Ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσαν οι ΟΤΑ και τα επιμελητήρια να συστήσουν ανώνυμες εταιρείες αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος οι οποίες σύμφωνα με το καταστατικό τους θα μπορούν να προβαίνουν σε διαχείριση δανείων και να έχουν το κατάλληλο ποσό μετοχικού κεφαλαίου και να πληρούν τα κριτήρια του νόμου.
Πρόσθεσε όμως ότι αυτοί οι οργανισμοί δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια καθώς πρόκειται για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Όσον αφορά την εξαγορά δανείων από δανειολήπτες πριν τα πάρουν τα funds, ο κ. Παπαδημητρίου για ακόμα μια φορά εμφανίστηκε αντίθετος, λέγοντας πως μια τέτοια πρακτική θα ευνοήσει μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ωστόσο ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Μια τέτοια ρύθμιση θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών χωρίς να δώσει την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται. Εάν κάποιος έχει την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου του και γνωρίζει από πριν ότι αυτό θα πουληθεί σε χαμηλότερη τιμή, τότε αυτός ο οφειλέτης θα γνωρίζει πως είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του και να επωφεληθεί από την εξαγορά του. Μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών.
Το προτιμησιακό καθεστώς δεν δίνει λύσεις στους αδύναμους που έχουν ανάγκη. Τα funds όταν αγοράζουν δάνεια δεν προσφέρουν ξεχωριστό τίμημα για κάθε δάνειο, αντίθετα προσφέρουν συνολικό τίμημα για ένα πακέτο μεγάλων δανείων που έχει διαμορφωθεί εκ των προτέρων από την τράπεζα και κατά κανόνα περιλαμβάνει τόσο εξυπηρετούμενα όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η θέσπιση προτιμησιακού καθεστώτος για τους οφειλέτες δεν είναι εφικτή, προτεραιότητά μας όμως είναι η προστασία του αδύναμου οφειλέτη και εργαζόμαστε ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και επεξεργαζόμαστε τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ενώσεων καταναλωτών».