Περίπου 20 ώρες κράτησε η κοινοβουλευτική μάχη για την υπόθεση Novartis, μέχρι να ανακοινώσει στις έξι παρά τέταρτο το πρωί ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η προανακριτική θα έχει διάρκεια ζωής έναν μήνα, όπως είχε γράψει το iefimerida.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αν και οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως με τις ομιλίες των Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνι Γεωργιάδη και Αντώνη Σαμαρά, εν τούτοις η κατάσταση δεν «ξέφυγε» ενώ τα πολιτικά αποτελέσματα της διαδικασίας ο κάθε χώρος τα ερμηνεύει κατά το δοκούν.
Η μάχη της κάλπης ήταν το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο περιστράφηκε η αντιπαράθεση, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με εντελώς διαφορετικό στόχο.
Η μάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη και οι 10 κάλπες
Από τις ομιλίες τους και την τακτική των κομμάτων έγινε φανερό ότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελαν με τίποτα να κατηγορηθούν ότι επιδιώκουν την συγκάλυψη της υπόθεσης και έδωσαν μάχη με επίκεντρο τις 10 κάλπες.
Προσπάθεια να στείλει στις κάλπες τους βουλευτές της ΝΔ
Ο μεν πρωθυπουργός επιδίωξε να «στείλει» τους βουλευτές της ΝΔ να πάνε και να ψηφίσουν για κάθε πρόσωπο που αναφερόταν στις μαρτυρικές καταθέσεις, στις 10 κάλπες που είχαν στηθεί.
Προφανής στόχος, η διακύμανση στις αρνητικές ψήφους που θα εισέπρατταν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση, έτσι ώστε να μπορεί μετά να βασίσει τον ισχυρισμό ότι η ψηφοφορία «δίχασε» τη ΝΔ και ο Άδωνις Γεωργιάδης πήρε περισσότερες ψήφους από τα άλλα πρόσωπα. Προφανής η επιδίωξη του κ.Τσίπρά να προκαλέσει την Καραμανλική τάση της ΝΔ να στραφεί εναντίον του νυν αντιπροέδρου.
Κανείς εκτός γραμμής
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε και πέτυχε να μη φτάσουν οι βουλευτές του, εμπρός από τις 10 κάλπες έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δε θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις αν ομάδα βουλευτών κινείτο διαφορετικά από τη γραμμή του κόμματος.
Για να μη δώσει όμως την εντύπωση ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη της υπόθεσης (για την οποιά αποδέχτηκε ότι σκανδαλο, υπάρχει) έδωσε κατέυθυνση οι βουλευτές του, με το,άκουσμα του ονόματός τους να φωνάζουν ΝΑΙ στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής.
Ενδεικτικό του ότι δινόταν βάρος στους Καραμανλικούς βουλευτές, ήταν το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του διαχώρισε τον Κ.Καραμανλη, από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη επειδή οι δύο τελευταίοι επιτέθηακν εναντ´ιον δικαστικών λειτουργών κάνοντας λόγο για πολιτική σκευωρία σε αντίθεση με τον Κ.Καραμανλή ο οποίος στην υπόθεση του Βατοπεδίου, είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη.
Σχετική άλλωστε και καθόλου τυχαία, ήταν η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου σε τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης, υπονοώντας σαφώς ότι υπάρχει δίαυλος μεταξύ της ομάδας των Καραμανλικών της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αρνήθηκε τα περί σκευωρίας, επί της ουσίας χαρακτήρισε ύβρι το ότι κάποιοι φαίνεται να πλούτιζαν από τον τομέα του φαρμάκου ακόμα και σε καιρό μνημονίων. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο την ύπαρξη του οποίου και ο ίδιος αναγνώρισε, ενώ διεμήνυσε ότι δεν φοβάται τις απειλές για ειδικά δικαστήρια και δε θα κάνει πίσω.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σχεδίασε την υπόθεση για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ επειδή την ίδια ώρα δεν του βγαίνει το νέο αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και επιστροφή στην κανονικότητα. Όσο για τις κάλπες που αποτέλεσαν και κεντρικό σημείο σύγκρουσης, ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε τον πρωθουργό, ότι θα τελειώσει με μία κάλπη και μάλιστα σύντομα.