ΓΕΝΟΠ: Συμφέρουσα για τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία η πρόταση Μυτιληναίου για το Αμύνταιο - iefimerida.gr

ΓΕΝΟΠ: Συμφέρουσα για τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία η πρόταση Μυτιληναίου για το Αμύνταιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικά βλέπει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την πρόταση της Μυτιληναίος για τον ΑΗΣ Αμυνταίο εκτιμώντας ότι είναι συμφέρουσα τόσο για την επιχείρηση όσο και για την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Euro2day.gr πρόκειται για «καθαρή κι επίσημη πρόταση», η οποία είναι σύμφωνη και με τις επιδιώξεις των εργαζομένων.

«Αν ο ΑΗΣ Αμυνταίου δεν συμπεριληφεί στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, τότε δεν έχει κανένα νόημα καμία πρόταση. Η ΓΕΝΟΠ και οι εργαζόμενοι δίνουμε αγώνα να ενταχθεί σε αυτόν. Προτάσεις που βοηθούν την εταιρία προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτες», λέει ο κ. Αδαμίδης και συνεχίζει:

«Το Αμύνταιο έχει ελάχιστες ώρες ζωής ακόμη, το πολύ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει», υπογραμμίζει, και απαριθμεί τους λόγους:

«Πρώτον, πιστεύουμε ότι οι λιγνιτικές του μονάδες είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια. Δεύτερον, διασφαλίζονται οι περίπου 800 θέσεις εργασίας και τρίτον, συνεχίζουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, τόσο στην οικονομία όσο και στην παροχή της αναγκαίας τηλεθέρμανσης των κατοίκων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κληθείς να συγκρίνει την πρόταση της Μυτιληναίος σε σχέση με τις άλλες δύο, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της κοινοπραξίας Κοπελούζου - Shenhua, απαντά:
«Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει μία καθαρή επίσημη πρόταση ή τουλάχιστον αυτήν έχουμε δει στη δημοσιότητα κι εννοώ στο σύνολό της.

Οι άλλες δύο δεν ξέρουμε αν έχουν κατατεθεί επισήμως. Η διοίκηση της εταιρίας πρέπει να αξιολογήσει όσες υφίστανται. Όποια πρόταση κρατά ανοικτό τον ΑΗΣ Αμυνταίου είναι καλή. Υπό προϋποθέσεις βέβαια», λέει και διευκρινίζει:

«Ο Μυτιληναίος ζητά να βάλει 110 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν ρεύμα, να λειτουργούν. Δεν ζητά αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και αντιτείνει την επέκταση της σύμβασης της προμήθειας ρεύματος για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Το συμβόλαιο λήγει στο τέλος του 2020. Τις τιμές προμήθειας δεν τις ξέρουμε κι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και της γενικής συνέλευσης των μετόχων να τις διαπραγματευτεί».

Σε σχέση με τις άλλες προτάσεις, ο κ. Αδαμίδης σημειώνει: «Αυτές δεν τις ξέρουμε. Από αυτά που διαβάζουμε, προκύπτει πως περιλαμβάνεται και η αλλαγή ιδιοκτησίας. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο. Απαιτείται διαγωνισμός και συνολικά μακροχρόνια διαδικασία», περιγράφει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, υπαινισσόμενος την πρόταση του σχήματος Κοπελούζου - Shenhua.

«Η ΓΕΝΟΠ είναι αντίθετη στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος καθώς θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της δημόσιας επιχείρησης. Πέραν αυτού ακόμη και με ένα τέτοιο σενάριο, πρέπει να συνυπολογιστούν στη συμφωνία αυτή για παράδειγμα και οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων που έχει πληρώσει η ΔEH σε ιδιοκτήτες γης...», συμπληρώνει ο κ. Αδαμίδης και καταλήγει:

«Με βάση τα σημερινά και επίσημα δεδομένα, η πρόταση της Μυτιληναίος είναι εκείνη που διασφαλίζει τις επιδιώξεις μας και κατά τη γνώμη μας είναι συμφέρουσα για την εταιρία, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μυτιληναίος αης αμυνταιο ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ