Υποχρεωτικό «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές σε πιθανές αναδιαρθρώσεις χρέους στην ευρωζώνη ζητά η Ολλανδία.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, στους Financial Times, η επιβολή «κουρέματος» στους ιδιώτες πιστωτές είναι ουσιώδης για να προστατευτούν οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης από τη διάσωση χωρών και το κόστος των μνημονίων αλλά και για να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία σε χώρες που έχουν μεγάλο χρέος.
«Είναι σημαντικό σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ζητάμε από πρόσωπα και εταιρείες που κατέχουν τα ομόλογα μίας χώρας να επωμιστούν μέρος του λογαριασμού», είπε ο κ. Χούκστρα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι απόλυτα δίκαιο» εφόσον οι φορολογούμενοι πρέπει να σηκώσουν κομμάτι το τιμήματος.
Οπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που έχει επιβάλει «κούρεμα» σε ιδιώτες πιστωτές της, με το PSI του 2012.
Η πρόταση για μηχανισμό «κουρέματος» των ιδιωτών ομολογιούχων τέθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το περασμένο φθινόπωρο. Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας την έχει ενστερνιστεί πλήρως, εντάσσοντάς την στην προγραμματική συμφωνία της.
Ωστόσο, η εν λόγω ιδέα αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες εκτιμούν ότι η θέσπιση τέτοιου μηχανισμού θα μειώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα γεννήσει αμφιβολίες για το αξιόχρεο μελών της ευρωζώνης.