Δραματικές ελλείψεις στο προσωπικό και τον εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που επηρεάζουν αρνητικά το αξιόμαχό τους διαπιστώνει μια νέα έκθεση.
Η κατάσταση, σύμφωνα με το πόρισμα του προέδρου της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, είναι τόσο άσχημη ώστε στα τέλη του περασμένου χρόνου δεν υπήρχαν διαθέσιμα υποβρύχια και μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς βρίσκονταν στο στάδιο της επισκευής.
Την ίδια ώρα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επισημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή αλεξίσφαιρα γιλέκα, χειμερινές στολές και αντίσκηνα για τους στρατιώτες, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε μια μεγάλη νατοϊκή αποστολή.
Στην έκθεση του Σοσιαλδημοκράτη Χανς Πέτερ Μπάρτελς επισημαίνονται σφάλματα σχεδιασμού και στη λήψη αποφάσεων σε ηγετικό επίπεδο, που ενέτειναν τα υφιστάμενα προβλήματα στο γερμανικό στρατό.
«Η ετοιμότητα του στρατού να μετάσχει σε αποστολές δεν βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά αντίθετα χειροτέρεψε. Στα τέλη του έτους κανένα από τα έξι υποβρύχια δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, όπως σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσε να πετάξει κανένα από τα 14 Airbus A-400M», αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Η κατάσταση του στόλου των πολεμικών πλοίων, των μαχητικών αεροσκαφών, των ελικοπτέρων και των αρμάτων μάχης περιγράφεται ως «δραματικά κακή», ενώ η έλλειψη ανταλλακτικών και ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός έχει δημιουργήσει «μεγάλα κενά» στις ένοπλες δυνάμεις.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν έχουν στελεχωθεί χιλιάδες θέσεις αξιωματικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό ηγεσίας.
Το πόρισμα καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει «κατεπειγόντως» μεταρρυθμίσεις και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.
Η Γερμανία διέθεσε τον περασμένο χρόνο 37 δισ ευρώ στον αμυντικό της προϋπολογισμό -ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1.2% του ΑΕΠ -αρκετά κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει για τα μέλη του το ΝΑΤΟ. Αν και το ζήτημα των αμυντικών δαπανών δεν συζητήθηκε εκτενώς στις πρόσφατες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών, η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα πιάσει το στόχο του 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.
Η κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έχει προκαλέσει ανησυχία στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Νατοϊκός διπλωμάτης είπε προχθές Δευτέρα στο Reuters ότι «τα επίπεδα ετοιμότητας των Γερμανών αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας».