Στη διαμάχη του ελληνικού κράτους με την πόλη του Μονάχου για την ανέγερση ενός ελληνικού σχολείου στη βαυαρική πρωτεύουσα αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει το ιστορικό της απίστευτης υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτό, «το 2001 το ελληνικό κράτος είχε αγοράσει το οικόπεδο και δεσμεύτηκε να χτίσει το κτίριο μέχρι το 2012. Επειδή δεν συνέβη τίποτα μέχρι τότε, το 2013 η πόλη αξίωσε δικαστικά να της επιστραφεί το οικόπεδο. Ενώ η δίκη δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τις οικοδομικές εργασίες. Το 2015 επετεύχθη ένας συμβιβασμός και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει μέρος των εργασιών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Όταν έληξε και αυτή η προθεσμία, η πόλη ξαναέγραψε την έκταση στο όνομά της».
Το άρθρο δημοσιεύεται με αφορμή τη νέα πρόταση του δημάρχου της πόλης Ντίτερ Ράιτερ να γκρεμιστούν τα θεμέλια του ελληνικού σχολείου και να μοιραστεί η έκταση 17.300 τ.μ. στην ελληνική κυβέρνηση και στην πόλη του Μονάχου, ώστε η τελευταία να επεκτείνει τους χώρους του σχολείου που υπάρχει ήδη εκεί.
Η εφημερίδα σχολιάζει την πρωτοβουλία του δημάρχου ως εξής: «Επανειλημμένως ο Ράιτερ έχει δείξει ότι δεν θέλει να λύσει το ζήτημα στα δικαστήρια, αλλά πιο πρακτικά. Ως προς αυτό πιέζουν και ανώτερα πολιτικά στελέχη. Έτσι στο έγγραφο προς το δημοτικό συμβούλιο αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας προσέγγισαν τον δήμαρχο ‘με την παράκληση να δρομολογήσει ει δυνατόν μια συναινετική λύση'. Εκτιμάται ότι σε μια δικαστική διαμάχη η Ελλάδα θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας. Για την περιοχή Μπεργκ αμ Λάιμ (σ.σ. όπου βρίσκεται το επίμαχο οικόπεδο) αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να ανεχτεί για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες το ερείπιο στην περιοχή».
Πηγή: DW