Σε... μητέρα των μαχών αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή, μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέχονται στον... πόλεμο με διαφορετικές προσεγγίσεις στην υπόθεση, από την ουσία ως τα διαδικαστικά (διαφωνούν για τις 10 κάλπες και τη μορφή των ψηφοδελτίων), ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, στη σκιά των μηνύσεων που έχουν καταθέσει κάποιοι εκ των φερόμενων ως εμπλεκομένων. Οι εμπλεκόμενοι και η αντιπολίτευση μιλούν για σκευωρία από πλευράς κυβέρνησης για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάτι που αναμένεται να υποστηρίξουν και σήμερα στη βουλή.
Ουσιαστικά η βουλή καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα περάσει η πρόταση της κυβέρνησης για σύστασση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νοvartis. Και συγκεκριμένα την εμπλοκή των Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα,Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνη Γεωργιάδη, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου και Μάριου Σαλμά.
Οι προαναφερόμενοι, με εξαίρεση τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα στείλει γραπτό υπόμνημα, θα λάβουν σήμερα το πρωί το λόγο στην Ολομέλεια.
Εντωμεταξύ, μέχρι χθες κορυφώθηκε ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και για τα διαδικαστικά. Η Διάσκεψη των Προέδρων επέμεινε στο να στηθούν 10 κάλπες, ενώ η ΝΔ μέχρι τελευταίας στιγμής επιμένει για μία κάλπη, καθώς το κύριο αντικείμενο της προανακριτικής είναι να διαπιστώσει εάν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, που περιγράφονται και να σταλεί ο φάκελος πίσω στη Δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η έρευνα για αδικήματα που θεωρούνται διαρκή και δεν παραγράφονται.
Η διαδικασία στη Βουλή
H διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, όσο χρόνο και αν πάρει.
Οσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20-25 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στο χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας.
Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί οι δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης).
Επίσης θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.
Οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα, όπως προβλέπει ο κανονισμός, να ψηφίσουν τον εαυτό τους στη σχετική ψηφοφορία.
Εάν οι ίδιοι δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην σχετική ψηφοφορία τότε αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη και τότε θα αποφασιστεί εάν είναι δυνατόν αντί για 10 κάλπες να υπάρχει μία κάλπη και ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Για την ψηφοφορία κάθε βουλευτής θα πάρει 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά, ενώ κάθε κάλπη θα έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή. Το κάθε ψηφοδέλτιο από τα 10 θα αναφέρει και τα τρία αδικήματα μαζί με το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου.
Ηδη οι υπηρεσίες της Βουλής να τυπώσουν 3.000 ψηφοδέλτια.
Τι θα πει ο Τσίπρας
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναμένεται να είναι συνέχεια των όσων είπε την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον των βουλευτών του.
Ο Αλέξης Τσίπρας, (όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές) κατά την τοποθέτησή του μετά τον πρόεδρο της ΝΔ, θα αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου, με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Αναφορικά με τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας ο κ.Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι: Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης (όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη) των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει «αλά καρτ» η ΝΔ.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υποστηρίξει ότι το όλο θέμα στήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΝΔ ότι πρέπει να διερευνηθεί το σκάνδαλο ξεχωρίζοντας όμως το σκάνδαλο όπως έχει αναδειχθεί διεθνώς από τη διάσταση που έδωσε στο εσωτερικό η κυβέρνηση.