Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στη Σουμάτρα της Ινδονησίας με εκατοντάδες μικρούς μαθητές να τρέχουν να σωθούν, όταν ένα τεράστιο νέφος τέφρας εκτινάχθηκε στον ουρανό από το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ.
Τα ουρλιαχτά των παιδιών δονούσαν την ατμόσφαιρα στο χωριό Τιγκα Πανκούρ στη δυτική Ινδονησία καθώς το νέφος υψωνόταν πέντε χιλιόμετρα στον ουρανό κι έδειχνε να κινείται απειλητικά προς το δημοτικό σχολείο μπροστά στα μάτια των παράλυτων από το φόβο κατοίκων.
Το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ ήταν ανενεργό επί τέσσερις αιώνες μέχρι το 2010, όταν μια έκρηξή του προκάλεσε το θάνατο δυο ατόμων. Ακολούθησαν άλλες δύο εκρήξεις το 2014 με 16 θύματα και πριν από δύο χρόνια όταν σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από τη χθεσινή έκρηξη, αλλά οι Αρχές ειδοποίησαν τις αεροπορικές εταιρίες ότι λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας απαγορεύονται οι πτήσεις σε ορισμένες περιοχές της Ινδονησίας.
Ενώ προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τη ζώνη κινδύνου σε απόσταση τριών-επτά χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου επισημαίνοντας τον κίνδυνο εκροών ποταμών λάβας, που μπορεί να καταστρέψουν κατοικίες, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια ζώνη σε σχήμα πέταλου, μήκους 40.000 χλμ., που σχηματίζεται από τις ακτές της Αμερικής και της Ασίας που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Το πέταλο αυτό συνδέεται με μία σχεδόν συνεχή σειρά από ωκεάνιες τάφρους, ηφαιστειακά τόξα, ηφαιστειακές ζώνες και λιθοσφαιρικές πλάκες.
Στο συγκεκριμένο «δαχτυλίδι» βρίσκονται 452 ηφαίστεια και έχει παρατηρηθεί ότι το 90% των σεισμών του πλανήτη και το 80% των μεγαλύτερων δονήσεων καταγράφονται εκεί.