Καθαρά Δευτέρα σήμερα και η παράδοση επιτάσσει τραπέζι στρωμένο με νηστίσιμα.
Με το γλυκό, όμως, τι γίνεται;
Γλυκά που... πληρούν τα κριτήρια της ημέρας, υπάρχουν πλέον πολλά. Ωστόσο, ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο. Και πανεύκολος.
Δείτε παρακάτω την περίφημη συνταγή 1,2,3,4 για το χαλβά και ετοιμάστε στο άψε σβήσε το πεντανόστιμο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας.
Υλικά
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό και 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό)
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 2 ξυλάκια κανέλα ή μερικές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού
- Αμύγδαλα καθαρισμένα, σταφίδες, κουκουνάρι ή οποιαδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προτιμά ο καθένας.
- Κανέλα, καρύδα ή και ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσοχή να μην κάψει.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Δεν σταμάταμε να ανακατεύουμε ούτε δευτερόλεπτο γιατί ο χαλβάς θα καεί.
- Για πιο καβουρδισμένο σιμιγδάλι ανακατεύουμε για 10 λεπτό και περισσότερο.
- Οταν το μείγμα πάρει το χρώμα που επιθυμούμε το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.
- Παράλληλα, έχουμε βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες ή τις φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού ανάλογα με το άρωμα που θέλουμε να δώσουμε. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι αλλά να λιώσει η ζάχαρη.
- Καθώς έχουμε τραβήξει από τη φωτιά το μείγμα σιμιγδαλιού-λαδιού προσθέτουμε το σιρόπι που μόλις έχουμε φτιάξει (το οποίο πρέπει να είναι καυτό).
- Χρειάζεται προσοχή καθώς το μείγμα πιτσιλάει και είναι καυτό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
- Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Μπορείτε να τον βάλετε και σε οποιαδήποτε άλλη φόρμα θέλετε.
- Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο