Θα προσπαθήσω με πολύ απλό τρόπο αγαπητοί φίλοι να σας ενημερώσω για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, που τόσο μεγάλη συζήτηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει τόσο στην υγειονομική κοινότητα όσο και στους ασθενείς.
Γενόσημο είναι το φάρμακο που έχει παρασκευασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ίδιο με το φάρμακο αναφοράς, το πρωτότυπο. Το γενόσημο περιέχει την ίδια δραστική ουσία, στην ίδια ποσότητα όπως το πρωτότυπο.
Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Ελλάδα από τον ΕΟΦ.
Όλοι αυτοί οι οργανισμοί αξιολογούν εξονυχιστικά τα επιστημονικά δεδομένα του γενοσήμου (βιοϊσοδυναμία):
Α) Αξιολογούν τις κλινικές μελέτες που διενεργούνται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιριών σε συνεργασία με κρατικά νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Β) Γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι δειγμάτων του γενόσημου, είτε προγραμματισμένα, είτε μετά από καταγγελίες ασθενών, ιατρών κ.λπ.
Γ) Αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης φαρμάκων (νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες).
Δ) Τα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία) και εισάγονται στην Ε.Ε. ελέγχονται και λαμβάνουν το λεγόμενο «Πιστοποιητικό Κανόνων Καλής Παραγωγής».
Παρ' όλα αυτά είναι ασφαλή;
Ο ΕΟΦ με τον πλέον επίσημο τρόπο διαβεβαιώνει ότι διαχρονικά παίρνει όλα τα ανωτέρω μέτρα.
Άρα δεν έχουμε λόγους να αντιδρούμε τόσο σθεναρά στην χρήση των γενόσημων μιας και είναι μια δοκιμασμένη διαδικασία σε Ευρώπη και Αμερική.
Νόπη Αλεξανδροπούλου
Παθολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ