Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ στις 19:40 της Πέμπτης, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου ολοκληρώθηκε σε 3 ώρες και 15 λεπτά.
Τουρκικές πηγές ανέφέραν ότι η συνάντηση ήταν θετική και αποδοτική.
Σε σύντομη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται πως κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία και διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά του Προέδρου Ερντογάν, οι προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνταξιδεύει με τον Τίλερσον, δήλωσε πως οι δύο άνδρες είχαν μια «παραγωγική και ανοιχτή συζήτηση» για έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία και διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά του Προέδρου Ερντογάν, οι προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, έχει στόχο τις συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους για διμερή και περιφερειακά θέματα.
Ο κ. Τίλερσον αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου στην ρήξη που έχει επέλθει για το θέμα των Κούρδων της Συρίας, μεταξύ των δύο χωρών.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του State Department φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον απαίτησε από την Άγκυρα να αποτραβηχτεί από την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, επικαλούμενος την ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Πηγή Φωτό: Associated Press
Ο Τίλερσον στην Αγκυρα μαζεύει τα... σπασμένα της πολιτικής Τραμπ
Η διήμερη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, διεξάγεται μέσα σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα.
Ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι επιθυμεί «να συνεργαστεί περισσότερο με την Τουρκία στη Συρία», αλλά ταυτόχρονα επέκρινε την τουρκική επίθεση στην πόλη Αφρίν, στην κουρδική περιοχή της Συρίας. Αυτή η «υπερβολική στρατιωτική παρουσία μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στη μάχη μας κατά των τζιχαντιστών», όπως επεσήμανε.
Από την πλευρά της η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους γιατί υποπτεύεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η ίδια θεωρεί τρομοκράτες.
Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο ανάμεσα στις δύο χώρες, ΗΠΑ και Τουρκία, από το σημερινό. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση, στις 12 Φεβρουαρίου, ότι ο προϋπολογισμός της αμερικανικής άμυνας προορίζει 300 εκατομμύρια δολάρια για τις Δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας. Για την Τουρκία αυτό ισοδυναμεί με έμμεση χρηματοδότηση στο ΡΚΚ των Κούρδων.
Λίγο πριν την επίσκεψη Τίλερσον, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε, χωρίς περιστροφές ότι η Τουρκία «έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ουάσινγκτον».
Κατά την επίσκεψη Τίλερσον θα τεθεί και το δύσκολο θέμα της πόλης Μανμπίζ, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να «καθαρίσουν» από τις κουρδικές δυνάμεις που την ελέγχουν και οι οποίες διακινούνται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία ζήτησε ήδη από την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τους στρατιώτες της από την ζώνη και αυτό προκάλεσε ανταλλαγή επιθετικών ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές.
Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν το επανέλαβε με τον τρόπο του: «Οσοι μας απειλούν ποτέ δεν δέχτηκαν μια οθωμανική σφαλιάρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.