Ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη Βενεζουέλα παρουσιάζει το iefimerida, με ανθρώπους να ψάχνουν να βρουν φαγητό μέσα σε σκουπιδότοπο στην επαρχία Καλαμπόσο.
Στις εικόνες διακρίνονται άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, να αναζητούν μέσα στα σκουπίδια πεταμένα τρόφιμα για να φάνε, στον επαρχιακό δρόμο στην είσοδο της -άλλοτε πλούσιας- πόλης Καλαμπόσο, στην περιφέρεια Γκουάρικο.
Κάποιοι ανοίγουν πεταμένες σακούλες, ενώ κάποιοι άλλοι διακρίνονται να αναζητούν ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να τους φανεί χρήσιμο για την επιβίωση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις περιφέρειες που στο παρελθόν ήταν από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά στη χώρα και οι κάτοικοι της είχαν υψηλό βιωτικό επίπεδο.
Το βίντεο τράβηξε πριν από λίγες ώρες ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και το έδωσε αποκλειστικά στο iefimerida.
Δείτε το βίντεο του iefimerida από τη Βενεζουέλα:
«Αυτή η περιοχή άλλοτε ήταν πολύ πλούσια, παρήγαγε και εξήγαγε ρύζι. Τώρα ο λαός της πεθαίνει από την πείνα, τον υποσιτισμό, τις αρρώστιες και την ανασφάλεια. Αυτή η επανάσταση, και ο σοσιαλισμός που πρεσβεύει, τελικά είναι μια από τις πιο κίβδηλες που υπήρξαν ποτέ στην ανθρωπότητα», δηλώνει το στέλεχος της αντιπολίτευσης στο iefimerida, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε γίνονται ολοένα και πιο συχνές στη Βενεζουέλα, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Καράκας, αλλά και στην επαρχία, όπου οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι τεράστιες και οι πολίτες έχουν φτωχοποιηθεί πλήρως. Παρά τις αυξήσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα παραμένει περίπου στα 20 δολάρια το μήνα!
Παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στη Βενεζουέλα ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών υποσιτίζεται. Ωστόσο η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο αρνείται να δώσει στοιχεία για τον υποσιτισμό και την πείνα στη χώρα του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Βενεζουέλας El Nacional, στη χώρα καλλιεργείται μόνο το 30% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που χρειάζονται για να τραφεί ο πληθυσμός, ο πληθωρισμός στις τιμές των προϊόντων διατροφής φθάνει το 900%, 4 στα 10 παιδιά υποσιτίζονται, 15 στα 100 παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου υποσιτισμού και από αυτά τα 15 παιδιά περισσότερα από 5 παιδιά πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Καθολικής Οργάνωσης Caritas, που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα ABC τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου 300.000 παιδιά θα μπορούσαν να πεθάνουν το επόμενο διάστημα στη Βενεζουέλα από τον υποσιτισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα και ορισμένες φορές τρώνε μόνο κάθε δυο μέρες.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times, που κράτησε πέντε μήνες και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, εκατοντάδες παιδιά έχουν πεθάνει λόγω υποσιτισμού στη Βενεζουέλα. Η εφημερίδα επισκέφθηκε 21 δημόσια νοσοκομεία στη χώρα όπου οι γιατροί παραδέχθηκαν ότι η κατάσταση είναι δραματική. Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα φιλοξενεί δεκάδες μαρτυρίες από ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους από υποσιτισμό αλλά και πολλές συγκλονιστικές φωτογραφίες με σκελετωμένα παιδιά.
Έκκληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του πριν από περίπου μια εβδομάδα αναγνωρίζει πως «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να επιδεινώνεται», επιπλέον «σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, υποφέρουν από υποσιτισμό ως συνέπεια της περιορισμένης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε φάρμακα και σε τρόφιμα», επισημαίνει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται η επιβολή νέων κυρώσεων στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει έκκληση στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να επιτρέψει την αποστολή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, (με τρόφιμα και φάρμακα) κάτι που μέχρι σήμερα ο Μαδούρο δεν έχει επιτρέψει «για να μην αναγνωρίσει ότι στην χώρα του υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, με αποτέλεσμα όμως, πολλοί άνθρωποι να πεθαίνουν αβοήθητοι», όπως τονίζουν στο iefimerida στελέχη της αντιπολίτευσης.