Τι θα επιλέξει να κάνει η Ιταλία με το πλωτό τρυπάνι της ΕΝΙ στο επίμαχο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, περιμένουν με αγωνία Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία.
Τυχόν υπαναχώρηση του Ιταλικού κολοσσού, θα σήμαινε όχι μόνο επικοινωνιακή αλλά και επί της ουσίας νίκη της Αγκυρας, καθώς θα δημιουργούσε τετελεσμένα υπέρ της στον τομέα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα αποδίδουν την τουρκική στάση όχι μόνο στη δύσκολη θέση που (κατά την εκτίμησή τους) βρίσκεται η Άγκυρα λόγω Αμερικανικής στήριξης στο Κουρδικό YPG και του αναποτελεσματικού αγώνα με απώλειες στο Αφρίν, αλλά και σε μια άλλη στρατηγική επιλογή των Τούρκων: Να επιβάλλουν την παρουσία τους στα ενεργειακά πεδία της Κύπρου.
Γαλλικό και ιταλικό μπλόκο στον σουλτάνο
Εντωμεταξύ, στο επίμαχο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δηλώσουν παρουσία τις επόμενες ώρες Παρίσι και Ρώμη, στέλνοντας πολεμικά τους σκάφη. Ολο αυτό, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν δια της παρουσίας τους το πλωτό τρυπάνι της ΕΝΙ που εμποδίζει η Άγκυρα να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης. Ωστόσο παραμένει ζητούμενο αν μετά την λήξη της τουρκικής ΝΟΤΑΜ (22/7) τελικά το τρυπάνι «Saipem» θα φτάσει στη θέση του.
Διπλωματικός πυρετός
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα (προκείμενου να συναντήσει εκεί τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ) ενημερώθηκε για τις διαθέσεις της Αθήνας. Όχι μόνο σε σχέση με τον ενεργειακό χάρτη που χαράσσεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική μεσόγειο, αλλά και για τις διαθέσεις της στα Ελληνοτουρκικά.
Οι κινήσεις Ερντογαν
Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν καθιστά σαφές ότι στοχεύει να ακυρώσει κάθε ελληνική πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να περιορίζεται στο κεντρικό Αιγαίο και τα Ίμια.
Συνάντησε στην Τουρκία τον ευρισκόμενο σε διαπραγματεύσεις Ζόραν Ζάεφ και του συνέστησε να μην αποδεχτεί ονομασία που θα συζητήσουν οι Έλληνες στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης. Λίγο νωρίτερα είχε αναθερμάνει τις Βουλγαροτουρκικές σχέσεις με αφορμή την ανακαίνιση της ιστορικής για την Σόφια εκκλησίας της Βουλγαρικής εξαρχίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πιθανόν περιμένει και το αποτέλεσμα που διαφαίνεται στη συζήτηση μεταξύ Αθήνας Τιράνων για την οριοθέτηση χωρικών υδάτων.
Το γεωπολιτικό σκάκι Ερντογάν δεν περνά απαρατήρητο και μέσω διπλωματικών επαφών και πρωτοβουλιών η Αθήνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συνέχεια του σχεδιασμού της.
Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη Γιλντιρίμ στη Γερμανία και η συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτό δίαυλο...