Ο Ζόραν Ζάεφ, μία ημέρα πριν από τη νέα συνάντηση μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης Αθήνας-Σκοπίων, για το ονοματολογικό.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, προκειμένου να μην φανεί «σαν να διαπραγματευόμαστε μέσω των ΜΜΕ». Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία ζητήματα, επανέλαβε ότι για τη χώρα του είναι αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και συμπλήρωσε ότι έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες επιλογές.
«Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς γνωρίζει τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό για κάθε μία από τις πλευρές. Είναι σημαντικό να χτιστεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Είμαι ευτυχής που ουσιαστικά έχουν αναλυθεί όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Εχοντας ξεκινήσει με επτά ζητήματα, τώρα γνωρίζω ότι έχουν μειωθεί σε τέσσερα, κάτι που σημαίνει ότι τρία έχουν διευθετηθεί. Πιστεύω ότι τα εναπομείναντα θα διευθετηθούν σύντομα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.
Τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί μία λύση και πως η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει εθνική συναίνεση.
«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μία λύση για το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μία λύση, είναι δυνατόν. Ελπίζω κάθε ένα από τα επόμενα βήματα να εναρμονίσει τις θέσεις μας για τα εκκρεμή ζητήματα, που κυριολεκτικά πρέπει να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας, προς την εξεύρεση λύσης»
Επιβεβαίωσε ότι η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτή επιλογή για την ΠΓΔΜ. «Ενας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι μια αποδεκτή λύση, που σημαίνει ότι έχουμε απορρίψει όλες τις άλλες προτάσεις που έγιναν, ανάμεσά τους και με χρονικό προσδιορισμό».
Επίσης, αναφέρθηκε στο προσχέδιο συμφωνίας, που είναι ένα από τα εργαλεία της διαπραγμάτευσης. «Είναι ένα προσχέδιο διεθνούς συμφωνίας, μιας συνθήκης μεταξύ των δύο πλευρών, που ελπίζουμε ότι στο τέλος θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλα όσα διαπραγματευόμαστε πηγαίνουν πίσω στον Νίμιτς, γιατί η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε.
Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήδη υπάρχει πρόοδος. «Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως το όνομα, το σύνταγμα, αν θα αλλάξει ή όχι, η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν αναφερθεί. Αυτή είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης», σχολίασε.