Μέσα σε ένα μήνα, τον Ιανουάριο του 2012, το ΙΚΑ εκταμίευσε το 50,5% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης για όλη τη χρονιά. Με το έλλειμμα του Οργανισμού να ξεπερνά ήδη τα 700 εκατομμύρια ευρώ και αθροιστικά τα 6 δισ. όλα δείχνουν -αν δεν γίνει εφικτό να αναστραφεί η πορεία των εσόδων του- ότι η πλήρης κατάρρευσή του είναι πολύ κοντά.
Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά τον Ιανουάριο του 2012 αποδεικνύει δεν ότι το έλλειμμα των ταμείων και η αυξημένη χρηματοδότησή τους ευθύνεται για την τρύπα των 490 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη έχει παρουσιαστεί.
Η κρίση έχει φέρει το ΙΚΑ σε οικτρή κατάσταση καθώς εκτός από την ανεργία που φέρνει μειωμένα έσοδα και αυξημένα επιδόματα, η περαιτέρω μείωση των μισθών που προβλέπεται από νέο Μνημόνιο θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα προσδοκώμενα έσοδα.
Ο διοικητής του Οργανισμού Ροβέρτος Σπυρόπουλος από τη δική του πλευρά δήλωσε ότι οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες για το 2012. Προφανώς η αισιοδοξία του εδράζεται στο γεγονός ότι μέσα στον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 13% οι εισπράξεις σε σχέση όμως με το Δεκέμβριο του 2011.
Εφτασαν τα 940.233.634 ευρώ, ενώ παράλληλα η διευρυνόμενη ένταξη των επιχειρήσεων στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις διακανονισμού παλαιών οφειλών έχει φέρει την υποβολή 27.763 αιτήσεων (καταλογισθέντα ποσά 771.482.983,39 ευρώ) υπαγωγής στη ρύθμιση και έχουν διεκπεραιωθεί στις ταμειακές υπηρεσίες του Ιδρύματος οι 21.102.
Πάντως, το 2011, το ΙΚΑ χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό 1,44 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών που προκαλούνται από τη δραματική αύξηση της ανεργίας, τις μειώσεις των αμοιβών και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων. Βάσει του προϋπολογισμού για το 2012, τα έσοδα του Ιδρύματος θα παρουσιάσουν δραματική πτώση της τάξης του 26,5%, διαμορφούμενα στα 5,77 δισ. ευρώ, έναντι 7,85 δισ. το 2011, και 9,96 δισ. ευρώ το 2010.
Μάλιστα, η διοίκηση του ταμείου, στον προϋπολογισμό του 2012 συνυπολογίζει στα έσοδα δάνειο ύψους 1,37 δισ. ευρώ από τιτλοποίηση εσόδων και μελλοντικών οφειλών.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τόσο εξαιτίας των νέων μέτρων που ψηφίστηκαν με το νέο Μνημόνιο και εφαρμόζονται από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, όσο και από την πρόβλεψη για μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι μόνο από αυτό το μέτρο θα οδηγηθούμε σε νέα σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κεντρικό στόχο τη μείωση των συντάξεων στο ΙΚΑ κατά 10%.
Εξάλλου, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η απώλεια εσόδων περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και 500 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, που επιφέρει η απόσυρση της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση της εργασίας των μεταναστών, λόγω της έντονης αντίδρασης της Ν.Δ..
Τώρα, το βάρος πέφτει στην αύξηση των εσόδων, μέσα από το νέο τρόπο είσπραξης των εισφορών. Όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο, στο αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην είσπραξη των εισφορών μέσω Τραπεζών, ταυτόχρονα με την καταβολή της μισθοδοσίας αλλά και της παρακράτησης φόρου.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ταμείου, εντός του 2012 θα προχωρήσει η διασταύρωση των δηλούμενων και των καταβαλλόμενων εισφορών σε μηνιαία βάση και η διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές αρχές, γεγονός που θα οδηγήσει, βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης, σε μείωση και της εισφοροδιαφυγής.
Πηγή: www.capital.gr