Πόλεμος Τσίπρα-Στουρνάρα για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης - iefimerida.gr

Πόλεμος Τσίπρα-Στουρνάρα για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ακόμα επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης–Στουρνάρα σχετικά με την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες.

Η ανάγκη ή όχι ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής στήριξης για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο αποτελεί τη μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που για μία ακόμη φορά εκφράστηκαν δημόσια και φάνηκε η διαφορετική εκτίμηση που έχουν πάνω στο θέμα.

Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Γιάννη Στουρνάρα ότι υπονομεύει την ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Κι αυτό γιατί αν η Ελλάδα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, «θολώνει» το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, όμως, επιμένει πως αυτή είναι η πιο ασφαλής οδός, που θα κρατήσει με σιγουριά στο σωστό μονοπάτι την ελληνική οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Δευτέρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη από πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και πως θα καλύπτει μόνη τις ανάγκες της.

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές και δυσβάσταχτες προϋποθέσεις για το λαό», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού.

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η απάντηση από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επέμεινε πως είναι ασφαλέστερη η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής. Σε ομιλία του στο Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελτήριο με θέμα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ, αν και διαπίστωνε πως «η οικονομία ανακάμπτει», εκτίμησε ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, πρέπει να αποσαφηνιστεί τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.
Όπως ανέφερε, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελής για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι, όπως είπε, θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Την Τρίτη ήταν η σειρά του πρωθυπουργού για να επαναλάβει, μέσω άρθρου του στην ιστοσελίδα enikos, ότι η Ελλάδα θα βγει τον Αύγουστο από τα Μνημόνια και θα στηριχτεί στα πόδια της.

«Και σήμερα βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο πλέον καθοριστικό σημείο καμπής, τον Αύγουστο του 2018: Τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και θα μπορεί πλέον να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και να αξιοποιήσει τις πραγματικές της δυνατότητες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Περπατήσαμε όμως μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της απόστασης και τα εμπόδια ήταν πολλά. Εμπόδια που μπήκαν και μπαίνουν, από όσους έχουν συμφέρον να μείνει η χώρα καθηλωμένη. Πολιτικές δυνάμεις που έφεραν τη χώρα και την κοινωνία στα όρια τους αλλά και οι εκπρόσωποι μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, που πέραν των υπολοίπων δραστηριοτήτων τους αποπειράθηκαν να υποτάξουν την κοινή γνώμη στους σκοπούς τους, δια του ελέγχου του αγαθού της ενημέρωσης
», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ