Μικρή διάρκεια ζωής φαίνεται ότι θα έχει η προανακριτική επιτροπή που θα συσταθεί από τη Βουλή, μετά την πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και αυτό προκύπτει από την θεσμική αξιολόγηση των αδικημάτων που υπάρχουν μέσα στην πρόταση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των βουλευτών της συγκυβέρνησης, το έγκλημα της απιστίας, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να τέλεσαν όλοι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, έχει ήδη παραγραφεί.
Για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας η προανακριτική πρέπει να ερευνήσει εάν τα αδικήματα αυτά έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων . Εάν ναι, τότε και αυτά έχουν παραγραφεί, εάν όχι, η δικογραφία πρέπει να αποσταλεί πίσω στη δικαιοσύνη για επιπλέον έρευνα.
Το ίδιο σκεπτικό σύμφωνα με τους συντάκτες της πρότασης ισχύει και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Και γι' αυτό το αδίκημα, εάν διαπιστωθεί ότι οι πράξεις έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η σχετική ευθύνη έχει παραγραφεί, διαφορετικά σε αρνητική περίπτωση, η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στη δικαιοσύνη.
Με δεδομένη την προηγούμενη γνωμοδότηση που έγινε στην προανακριτική επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες δεν εντάσσεται στην άσκηση καθηκόντων των πολιτικών προσώπων και άρα δεν παραγράφεται , η προανακριτική θα πρέπει να διερευνήσει κατά πόσον τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας έχουν παραγραφεί ή οχι.
Σε κάθε περίπτωση και πάντα με βάση το σκεπτικό της πρότασης οι συνεδριάσεις της προανακριτικής θα είναι εκ των πραγμάτων ελάχιστες σε αριθμό και η δικογραφία θα επιτρέψει στη δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα