«Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πλήγμα που επιχειρείται από την κυβέρνηση εις βάρος της ΝΔ, κυρίως επειδή τη θεωρεί σημαντικό πολιτικό αντίπαλο», τόνισε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, για την υπόθεση Novartis.
Με αφορμή τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κι ερωτηθείσα αν αυτό προκαλεί ζητήματα στη συνοχή του κόμματος, η κ. Βόζεμπεργκ σχολίασε:
«Τον κ. Αντώναρο τον γνωρίζω και τον εκτιμώ. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μόρφωση και αξία αλλά στην προκειμένη περίπτωση εκτιμώ πως εκφράστηκε από μόνος του. Δεν είναι η γραμμή του Καραμανλή αυτή. Το διαβεβαίωσε πριν από λίγο ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος δημοσιοποίησε συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, και διαβεβαίωσε ότι η γραμμή όλων είναι ενιαία».
Αναφερόμενη στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ότι ο ίδιος ξέρει ποιοι είναι οι μάρτυρες που «πιέστηκαν και κελάηδησαν», η κ. Βόζεμπεργκ σχολίασε πως «το 'πιέστηκαν και κελάηδησαν' σημαίνει ότι: κύριοι, ελέγχεστε για διαφθορά, για να μην σας ασκηθεί ποινική δίωξη θα πάτε να κάνετε κατάθεση».
Στην επισήμανση ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κανείς δεν γνωρίζει τους μάρτυρες της Novartis, απάντησε πως δεν πιστεύει τον κ. Κοντονή «διότι εδώ κι έναν χρόνο, αυτό το σκάνδαλο, το υποτιθέμενο ή το υπαρκτό -λέω υποτιθέμενο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα- έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και διά στόματος του πρωθυπουργού».
Στην ερώτηση αν υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση, η κ. Βόζεμπεργκ είπε: «Το σκάνδαλο υπάρχει και το διερευνούσε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, η κ. Ράικου, που προσέκρουσε σ' έναν λογαριασμό 28 εκατ. ευρώ προς γιατρούς, ο οποίος ήταν στην Ελβετία, και τον κατήγγειλε, κατήγγειλε δημόσια κι ότι δέχεται πιέσεις και αντικαταστάθηκε. Αυτό είχε γίνει τον Μάρτιο του 2017, περίπου πριν από έναν χρόνο. Τι έγινε μ' αυτόν τον λογαριασμό; Η κ. Τουλουπάκη που την αντικατέστησε, ασχολήθηκε; Θέλω να πιστεύω πως ναι».
«Αυτό», συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ, «σημαίνει ότι το σκάνδαλο διερευνάται και υπάρχει και αφορά πρωτίστως σε εμπλεκόμενα πρόσωπα είτε διοικητικού χαρακτήρα είτε ιατρικής ιδιότητας με την εταιρεία. Κανένας δεν είπε ούτε, το έγγραφο του FBI δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα.
Και βλέπουμε κρεμασμένους στα μανταλάκια τον Επίτροπο που αγωνίζεται για τη χώρα αυτή τη στιγμή, τον πρώην πρωθυπουργό που -κατά την άποψή μου- οδήγησε τη χώρα σε έξοδο από την κρίση το 2014 και υπουργούς που δεν είχαν δώσει ποτέ δικαίωμα.
Αυτούς τους ανθρώπους ποιος θα τους αθωώσει, αν, όπως λέει η πλειονότητα των συναδέλφων μου, οι πράξεις αυτές έχουν παραγραφεί; Ποιος θα βγάλει από την άποψη του πολίτη πως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;».
Ερωτηθείσα εάν η χώρα μπορεί να διεκδικήσει χρήματα από τη Novartis, η κ. Βόζεμπεργκ απάντησε πως «μπορεί όταν υπάρχει εκκαθαρισμένη απαίτηση να ζητήσει και πρόστιμο να υποβληθεί εις βάρος της εταιρείας».
Εκτίμησε δε πως θα έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη μια τέτοια διαδικασία, εκφράζοντας ωστόσο την επιφύλαξη αν η ζημία είναι συγκεκριμένη και καθορισμένη καθώς «αυτά τα δικόγραφα δεν πρέπει να εμπεριέχουν αοριστία, πρέπει να είναι απόλυτα συγκεκριμένα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ