Βγαλμένο από κατασκοπευτικό μυθιστόρημα μοιάζει ένα ρεπορτάζ των New York Times για κρυφές συναντήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με Ρώσο επιχειρηματία που ήθελε να τους πουλήσει απόρρητο υλικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ρώσος επιχειρηματίας ήλθε με τη βοήθεια μεσαζόντων σε επαφή με τη CIA για να της παραδώσει έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων προγράμματα Η/Υ -σαν κι αυτά που εκλάπησαν τον Αύγουστο το 2017 από την NSA- με τα οποία θα μπορεί κανείς να διεισδύσει σε κάθε δίκτυο στον πλανήτη και να το χειραγωγήσει κατά το δοκούν.
Η πρόταση για τους κωδικούς των χάκερς κίνησε το ενδιαφέρον των Αμερικανών που άρχισαν να παρακολουθούν τον Ρώσο για να διαπιστώσουν αν είναι όντως αξιόπιστη πηγή. Όπως προέκυψε, είχε επαφές στην FSB -τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών- αλλά και μια ερωμένη στη Βιέννη.
Με τη βοήθεια μεσαζόντων κλείστηκαν μυστικά ραντεβού σε διάφορες γερμανικές πόλεις καθώς και σε ξενοδοχεία του Βερολίνου, αλλά το μόνο που παρουσίασε ο Ρώσος σ’ αυτά ήταν κάποιο «επιβαρυντικό» υλικό για τον Τραμπ, καθώς κι ένα βίντεο που υποτίθεται ότι τον έδειχνε με μια Ρωσίδα ιερόδουλη στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Μόσχας το 2013. Το ρεπορτάζ λέει ότι ακολούθησε μια συνάντηση υψηλόβαθμων πρακτόρων της CIA με Ρώσους ομολόγους τους στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, όπου έδειξαν στους Αμερικανούς το επίμαχο βίντεο, μόνον που σ’ αυτόν δεν φαινόταν πουθενά ο Τραμπ.
Οι Αμερικανοί, που ενδιαφέρονταν για τα προγράμματα των Η/Υ κι όχι για επιβαρυντικό υλικό για τον Τραμπ έχασαν την υπομονή τους. Ήλπιζαν όμως ακόμη ότι θα πάρουν στα χέρια τους τους κωδικούς των χάκερς και φέρονται να έδωσαν ως προκαταβολή μια βαλίτσα με 100.000 δολάρια. Όμως μετά από αρκετούς μήνες το παζάρι έληξε χωρίς αποτέλεσμα, όταν οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν διέθετε τα προγράμματα Η/Υ που ισχυριζόταν ότι είχε.
Τότε φέρονται να του έδωσαν μια επιλογή: ή να αρχίσει να συνεργάζεται μαζί τους και να τους δώσει τα ονόματα όλων όσων εμπλέκονταν στο δίκτυό του, ή να γυρίσει στη Ρωσία και να μην επιστρέψει ποτέ ξανά. Κι ο Ρώσος, δεν το πολυσκέφτηκε, είπε : «ευχαριστώ» κι έφυγε...
Σύμφωνα με μια θεωρία ο Ρώσος χρησιμοποίησε ως δόλωμα το «υλικό» για τον Τραμπ για να ωθήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας να ξεκινήσουν έρευνα εις βάρος του Αμερικανού προέδρου. Δεν αποκλείεται, όμως, να πρόκειται για ένα αποκύημα φαντασίας - «ψεύτικη» ιστορία τη χαρακτήρισε εκπρόσωπος της CIA μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αλλά όσο «ψεύτικη» κι αν ακούγεται η ιστορία, δεν αποκλείεται να συνέβησαν πράγματι όσα ανέφερε το ρεπορτάζ των New York Times, αφού η CIA δεν συνηθίζει να κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ και πρακτορεία. Όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά, λέει η γνωστή ρήση...