Νεότερα μέλη του κόμματός της θέλει να στελεχώσουν τα υπουργεία στη νέα γερμανική κυβέρνηση η Άνγκελα Μέρκελ.
Ερωτηθείσα κατά πόσον σχεδιάζει να προετοιμάσει έναν διάδοχό της για να ηγηθεί των Χριστιανοδημοκρατών στις επόμενες εκλογές, η υπηρεσιακή καγκελάριος είπε ότι επιθυμεί άτομα από τη νέα γενιά των συντηρητικών να καταλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε η CDU στη συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν [για τα υπουργεία] μόνον οι άνω των 60, αλλά και νεότεροι άνθρωποι», δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, ZDF.
Ενώ σχολίασε και την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στην παράταξή της για την απόφασή της να παραχωρήσει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών στο SPD. «Κατανοώ τη δυσαρέσκεια. Και τώρα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια νέα ομάδα», είπε.
Η Άνγκελα Μέρκελ βγήκε αποδυναμωμένη από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν μερίδα των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης, οργισμένων με την απόφασή της να ανοίξει το 2015 τα σύνορα της Γερμανίας για να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, μετακινήθηκε στο ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Νέο πλήγμα δέχθηκε όταν απέτυχαν οι προσπάθειές της για συγκρότηση «συνασπισμού Τζαμάικα» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, και αρκετά στελέχη του κόμματός της την αμφισβήτησαν θέτοντας θέμα ηγεσίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, σύναψε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό που της επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία, αλλά αφού προηγουμένως έκανε επώδυνες παραχωρήσεις τόσον όσον αφορά στα κρίσιμα υπουργεία, όσον και σε θέματα που αφορούν στην Ευρώπη και τη δημοσιονομική πολιτική, προκαλώντας έντονη εσωκομματική γκρίνια.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα θα πρέπει να επικυρωθεί με επιστολικές ψήφους από τα 464.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου.
Ερωτηθείσα τι θα γίνει αν η κομματική βάση του SPD απορρίψει τη συμφωνία η Μέρκελ είπε ότι το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί η Γερμανία και πάλι στις κάλπες. Επέμεινε ότι οι παραχωρήσεις προς τους Σοσιαλδημοκράτες δεν αποδυνάμωσαν τη θέση της στο κόμμα της κι ότι τις αποφάσεις της τις έλαβε για το καλό της χώρας. Και προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι με την εκχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στους ελάσσονες εταίρους του συνασπισμού η επόμενη κυβέρνηση θα παρεκκλίνει από τη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που είχε χαράξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ήταν μια πολύ συνειδητή απόφαση να πω ότι “ναι, αυτό μπορεί να λειτουργήσει”, έστω κι αν ένιωσα ότι ήταν οδυνηρό. Θέλω να πω ότι τις πολιτικές τις εγκρίναμε και εμείς κι ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», είπε.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν στο παρελθόν ασκήσει κριτική στη λιτότητα που επέβαλε ο Σόιμπλε σε χώρες της νότιας Ευρώπης κι είχαν υποσχεθεί προεκλογικά να δώσουν περισσότερη έμφαση στις επενδύσεις.
Ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, που αναμένεται να αναλάβει νέος υπουργός Οικονομικών, είπε το Σάββατο ότι η Γερμανία δεν πρέπει να υπαγορεύει στους εταίρους της στην ευρωζώνη την οικονομική πολιτική κι ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν. Τόνισε, όμως, ότι το κόμμα του είναι υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας κι ότι θα διατηρήσει την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Σόιμπλε.