Λύθηκε ο γρίφος του Τζακ του Αντεροβγάλτη; -Η νέα θεωρία για το ποιος ήταν - iefimerida.gr

Λύθηκε ο γρίφος του Τζακ του Αντεροβγάλτη; -Η νέα θεωρία για το ποιος ήταν

Εικόνα: Wikimedia Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Ολλανδός δολοφόνος κατά συρροή, που ταξίδευε συχνά λόγω της δουλειάς του στο Λονδίνο ίσως ήταν ο διαβόητος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σύμφωνα με την τελευταία θεωρία.

Ο Δρ Γιαν Μπόντεσον, ιστορικός με ειδίκευση στα εγκλήματα, θεωρεί ότι ο Χέντρικ ντε Γιονγκ, ο οποίος σκότωσε δύο πρώην συζύγους του στην πατρίδα του και χτύπησε έως θανάτου άλλες δύο γυναίκες στο Βέλγιο, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο αγνώστου ταυτότητας δολοφόνος που σκότωσε πέντε ιερόδουλες και σκόρπισε τον τρόμο στα τέλη του 19ου αιώνα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Λύθηκε ο γρίφος του Τζακ του Αντεροβγάλτη; -Η νέα θεωρία για το ποιος ήταν | iefimerida.gr 0

Σκίτσα και αναπαράσεις των φόνων του Τζακ του Αντεροβγάλτη από βρετανικές εφημερίδες της εποχής (Φωτογραφία: Wikipedia)

Την εποχή που έγιναν τα εγκλήματα στην περιοχή Ουάιτσάπελ του Λονδίνου (1888-1891) ο ντε Γιονγκ πιστεύεται ότι εργαζόταν ως καμαρότος σ’ ένα πλοίο που έκανε συχνά ταξίδια από το Ρότερνταμ στο Λονδίνο, και άρα είχε τον τρόπο να ξεφεύγει από τη Σκότλαντ Γιαρντ.

Το 1893 δολοφόνησε δύο από τις πρώην συζύγους του στην Ολλανδία και πέντε χρόνια αργότερα χτύπησε έως θανάτου δύο γυναίκες στο Βέλγιο κι αποπειράθηκε να κάψει τις σορούς τους.

Ωστόσο, κατάφερε να διαφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδικάστηκε ερήμην για τους φόνους.

Λύθηκε ο γρίφος του Τζακ του Αντεροβγάλτη; -Η νέα θεωρία για το ποιος ήταν | iefimerida.gr 1

O Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκότωσε τουλάχιστον πέντε ιερόδουλες το 1888 στο Ουάιτσάπελ του Λονδίνου (Φωτογραφία: Wikimedia Commons)

Ο Δρ Μπόντεσον, πρώην λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ανέτρεξε σε Ολλανδικές εφημερίδες της εποχής για να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για τις κινήσεις και τον χαρακτήρα του ντε Γιονγκ.

Ο τελευταίος σύχναζε σε οίκους ανοχής και τον περιέγραφαν ως «ασυνείδητο παθολογικό ψεύτη με εμμονή για το γυναικείο φύλο». Σύμφωνα με τον δρα Μπόντεσον «ο Χέντρικ ντε Γιονγκ είχε το ένστικτο του δολοφόνου, μπορούσε να σχεδιάσει και να διαπράξει έναν φόβο με πονηριά και ικανότητες και να γλιστρήσει από την τσιμπίδα των Αρχών. Δραστηριοποιήθηκε την ίδια εποχή με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, μιλούσε καλά Αγγλικά και ταιριάζει σχετικά με τις περιγραφές του δολοφόνου. Γνώριζε την Αγγλία και ειδικά το Λονδίνο. Από τη στιγμή που εργαζόταν ως καμαρότος σε πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Ρότερνταμ-Λονδίνο μπορούσε κάλλιστα να διαπράξει τους φόνους που αποδόθηκαν στον Τζακ τον Αντεροβγάλτη και οι επισκέψεις του στο Λονδίνο συνέπεσαν με τα φρικτά εγκλήματα του φθινοπώρου του τρόμου (1888)».

Αρκετές Ολλανδικές εφημερίδες της εποχής ανέφεραν ότι όταν συνελήφθη ο ντε Γιονγκ ως ύποπτος για τη δολοφονία δύο πρώην συζύγων του το 1893, ανάμεσα στα πράγματά του βρέθηκαν και αιματοβαμμένα χειρουργικά εργαλεία καθώς και βιβλία ανατομίας με έμφαση στο γυναικείο σώμα. Eνώ ένας Ολλανδός επιθεωρητής που έκανε έρευνα για τον Ντε Γιονγκ πήγε με ένα σκίτσο του στο Ουάιτσάπελ και αρκετοί άνθρωποι είπαν ότι τον είχαν δει να περιφέρεται στους οίκους ανοχής της περιοχής.

Ο Ντε Γιονγκ γεννήθηκε κοντά στο Άμστερνταμ το 1861 και κατετάγη εθελοντικά στο στρατό, προτού στραφεί στις απάτες και τα εγκλήματα.

Λύθηκε ο γρίφος του Τζακ του Αντεροβγάλτη; -Η νέα θεωρία για το ποιος ήταν | iefimerida.gr 2

O Χέντρικ ντε Γιονγκ και η πρώτη σύζυγός του, Sarah Anna Juett (Φωτογραφία: Jan Bondeson)

Κατάφερε να γοητεύσει μια Αγγλίδα νοσοκόμα, την Sarah Anna Juett, την εποχή που τον φρόντιζε σε νοσοκομείο του Μίντλεσμπρο το 1892 και την έπεισε να τον παντρευτεί και να πάνε να ζήσουν την Ολλανδία. Λίγους μήνες αργότερα η γυναίκα εξαφανίστηκε κι ο ντε Γιονγκ είπε στους γονείς της ότι το είχε σκάσει μ’ έναν άλλο άνδρα στην Αμερική.

Λίγο μετά την εξαφάνιση της Juett, ο ντε Γιονγκ τα έφτιαξε μια πλούσια συμπατριώτισσά του, ονόματι Μαρία Σμιτς, την οποία και παντρεύτηκε, αλλά και αυτή εξαφανίστηκε. Η αστυνομία υποπτεύθηκε ότι ο ντε Γιονγκ τις είχε παντρευτεί για τα λεφτά τους κι έθαψε τις σορούς τους σε δασική περιοχή. Οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου το 1893, αλλά επειδή δεν βρέθηκαν τα πτώματα, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ότι εκείνος τις σκότωσε. Καταδικάστηκε όμως αργότερα για απάτη εις βάρος ενός Ολλανδού ξενοδόχου σε τριετή φυλάκιση.

Λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 1898 ο ντε Γιονγκ πήγε στο Βέλγιο, όπου σκότωσε δύο γυναίκες στα δωμάτιά τους πάνω από μια καφετέρια στη Γάνδη και προσπάθησε να κάψει τις σορούς τους.

Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι Αρχές ο δολοφόνος κατά συρροή κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ.

Ο δρ Μπόντεσον, συγγραφέας του βιβλίου «Φόνοι της Βικτωριανής Εποχής», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, λέει ότι είναι αδύνατο να πει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο ντε Γιονγκ ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, αλλά σίγουρα συγκεντρώνει πολύ περισσότερες πιθανότητες από όλα τα άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ