«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εξαρχής έθεσαν στόχο να ενισχύσουν την απασχόληση και να επαναφέρουν την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις που απορυθμίστηκαν με τις απότομες μειώσεις μισθών και τις ευέλικτες μορφές εργασίας» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται, στην Πάτρα, δήλωσε πως: «Προσπαθούμε να διαλύσουμε το διάχυτο αίσθημα της ανασφάλειας που διακατέχει τους ανέργους που αγωνίζονται για μία θέση εργασίας και τους εργαζόμενους που αγωνιούν για να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους».
Η κ. Αντωνοπούλου παρέθεσε στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας, σημειώνοντας ότι «το 2014 η ανεργία ήταν 26,5%, σήμερα είναι στο 20,2% και στο τέλος του 2018 εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο 18%». Επίσης, ανέφερε ότι «από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν περίπου 320.000 θέσεις εργασίας». «Για να γίνει αντιληπτό πόσο απότομη ήταν η ανηφόρα που είχαμε να βαδίσουμε, να σημειώσω ότι μόνο την περίοδο 2012 -2014 είχαν χαθεί 173.000 θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη ειδικώς στην ανεργία των νέων, σημείωσε ότι «υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014, δηλαδή από το 52% στο 42%».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Ράνια Αντωνοπούλου είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας κινείται σε τρεις κατευθύνσεις και εξήγησε:
* Η πρώτη στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω υποστήριξης τμήματος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
* Η δεύτερη αφορά ενίσχυση των προσόντων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, ώστε να αυξάνουν την πιθανότητα πρόσληψής τους.
* Η τρίτη αφορά τη Νέα Γενιά Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, που αποσκοπεί στην επαναφορά στην αγορά εργασίας όσων αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσληψης.
«Πρόκειται», όπως υπογράμμισε, «για προγράμματα που απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας- στους μακροχρόνια ανέργους, ανέργους μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου».
Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν είναι το ίδιο αισθητή σε όλες τις Περιφέρειες.
Ειδικότερα, για τη Δυτική Ελλάδα ανέφερε ότι, παρά τη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2017 σε σχέση με το 2014, εξακολουθεί να είναι η Περιφέρεια με τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία -μετά τη Δυτική Μακεδονία-, με ποσοστό 25,6%, δηλαδή περίπου 74.000 άνεργους ανθρώπους». Στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε το 2014 με 27,5% και 77.000 ανέργους».
«Όσο εύκολα και απότομα χάνονται οι θέσεις εργασίας σε περιόδους βαθιάς ύφεσης, τόσο δύσκολα και αργά ξαναδημιουργούνται όταν οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν θετικές επιδόσεις», επισήμανε η Ράνια Αντωνοπούλου.
Τόνισε ότι «στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες προοπτικές όχι μόνο για Δυτική Ελλάδα, αλλά για όλες τις περιφέρειες» και υπογράμμισε ότι «η υποστήριξη των άνεργων ώστε να επιστρέψουν στην εργασία έχει αντίκτυπο και στην οικονομία και στην κοινωνία».
Όσον αφορά στην ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία:
* Περίπου 1.100 άνεργοι βρήκαν μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της επιδότησης επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις.
* Σχεδόν 5.500 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 1.599 (29,29%) εντάχθηκαν σε εργασία, μετά το τέλος του προγράμματος.
* Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, μεγάλης ηλικίας που δεν προσλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας, σχεδιάστηκαν τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οκτάμηνης διάρκειας, στα οποία εντάχθηκαν περισσότεροι από 4.500 άνεργοι.
Ανέφερε επίσης ότι «στον τομέα της απασχόλησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, επιδιώκεται η δημιουργία περιφερειακών δομών που θα διαδραματίσουν τον επιτελικό ρόλο που απαιτείται για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».
«Ο μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, που για πρώτη φορά πλέον διαθέτει η χώρα», είπε η Ράνια Αντωνοπούλου «ακούει» την αγορά σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου, καταγράφει τάσεις, προοπτικές και ανάγκες βάσει των οποίων σχεδιάζονται τα προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι «μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου ο μηχανισμός να μπορεί να κάνει προβλέψεις για τους ανερχόμενους οικονομικούς κλάδους και τα δυναμικά επαγγέλματα και τις ειδικότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας όχι μόνο σήμερα, αλλά σε βάθος τριετίας ή πενταετίας».
Στόχος του υπουργείου Εργασίας, συνέχισε, «είναι ο κάθε άνεργος που θέλει να εργαστεί να διαθέτει ένα ατομικό προφίλ και με βάση αυτό ο ΟΑΕΔ να τον προωθεί σε θέσεις εργασίας που προκύπτουν στην αγορά με βάση τα ευρήματα του μηχανισμού διάγνωσης ή να τον κατευθύνει σε προγράμματα που θα του δώσουν τα προσόντα για να βρει μια δουλειά». Η επίτευξη αυτού του στόχου, όπως είπε, «θα πραγματοποιηθεί με τη σύσταση Περιφερειακών Συμβουλίων Απασχόλησης». Όπως εξήγησε, «πρόκειται για επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί και οι συλλογικοί φορείς, τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καθώς με βάση τις τοπικές ανάγκες αγοράς εργασίας, όπως προκύπτουν από τον Μηχανισμό Διάγνωσης και τα επενδυτικά σχέδια που προωθεί σε περιφερειακό επίπεδο το υπουργείο Ανάπτυξης, θα προωθούνται προγράμματα που θα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση».
Στη συνέχεια, η Ράνια Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με στόχο η κοινωνική επιχειρηματικότητα να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 10% της οικονομικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Όπως είπε σε αυτό το σημείο, «σε περιοδείες που έχω κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα για τη διάδοση της κοινωνικής οικονομίας είναι ξεκάθαρο ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας».
Όσον αφορά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ράνια Αντωνοπούλου είπε ότι «υπάρχουν 36 φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, εκ των οποίων οι 20 δημιουργήθηκαν με το νέο νόμο, ενώ η οικονομική τους δραστηριότητα εκτείνεται στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ανακύκλωση, την ένδυση, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, την εστίαση και τη διαφήμιση».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ