Η φοιτήτρια Λι Τζιατσιά ξυπνούσε συνήθως πριν το χάραμα και έτρεχε να πιάσει θέση στη βιβλιοθήκη του σχολείου για να προετοιμασθεί για τις εξετάσεις.
Τώρα κοιμάται περισσότερο και έχει ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, χάρη στο κέντρο μελέτης που λειτουργεί κοντά της επί 24ωρου βάσεως.
«Εχει αρκετό κόσμο, είναι όμως πολύ ήσυχα και με βοηθά να συγκεντρώνομαι. Σκοπεύω να γίνω μέλος και να έρχομαι εδώ καθημερινά να προετοιμάζομαι για τις εξετάσεις μου» λέει η Λι.
Το κέντρο μελέτης των 500 τ.μ άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες στην πόλη Ταιγιουάν, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Σανσί, έχει 100 θέσεις και τα Σαββατοκύριακα είναι σχεδόν πάντα γεμάτο κόσμο.
Ο συνιδρυτής του Φαν Ζενχουάν είπε οτι η ιδέα του ήλθε από ένα ταξίδι που έκανε στην Ταϊβάν στις αρχές του 2017 με τον Ντουάν Ζενγκτζούν, μετέπειτα συνεργάτη του. « Καθένας επικεντρωνόταν στα βιβλία του, κάποιοι μάλιστα έφερναν εκεί ολόκληρη την οικογένειά τους. Ρώτησα ποια είναι διαφορά του να διαβάζεις εδώ ή στο σπίτι και μου απάντησαν οτι η αίθουσα μελέτης δημιουργούσε μία τέλεια ατμόσφαιρα για μάθηση» λέει ο Φαν.
Ο Φαν ο οποίος είναι δάσκαλος και βιβλιοφάγος, συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο που θα μπορούσε να εισαχθεί στην Κίνα. Μαζί με τον Ντουάν πήγαν αργότερα στην Ιαπωνία, στην Νότια Κορέα και στην επαρχία Γουανγκντόνγκ προκειμένου να «δανεισθούν» εμπειρίες πριν προχωρήσουν στη δημιουργία ενός δικού τους κέντρου μελέτης, το 2018.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές αίθουσες βιβλιοθηκών, η 24ωρη λειτουργία καλύπτει τις ανάγκες διαφόρων πελατών ενώ διαθέτει μονά και διπλά καθίσματα, καθώς και γραφεία για πάνω από τρία άτομα.
«Το φως είναι απαλό και τα γραφεία είναι αρκετά υψηλά και άνετα. Μπορώ να έχω ιδιωτικό χώρο και να μελετάω αργά το βράδυ» λέει η Γουάνγκ μετά τη δεύτερη επίσκεψή της εκεί.
«Εστιάζουμε στην κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να αποβεί κατάλληλη για διάβασμα» λέει ο Φαν και προσθέτει ότι ακόμα και η επιλογή της σωστής καρέκλας τους πήρε αρκετό χρόνο.
«Εάν οι καρέκλες είναι πολύ άνετες και χουχουλιάρικες μπορεί ο αναγνώστης να αποκοιμηθεί, εάν όχι, τότε μπορεί να μείνει αρκετή ώρα», εξηγεί ο Φαν.
Η θερμοκρασία, το φως, τα φυτά στις γλάστρες και το μέγεθος των γραφείων σχεδιάστηκαν προσεκτικά μετά από μήνες συζητήσεων. Με σπουδές στη μηχανική, ο Ντουάν εισήγαγε επίσης μία αίσθηση τεχνολογίας στην εσωτερική διαχείριση.
Οι κρατήσεις θέσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω του WeChat, ενώ οι γονείς των νέων αναγνωστών θα ενημερώνονται για την παρουσία των παιδιών τους με γραπτό μήνυμα. Σε μόλις ένα μήνα, το 24ωρου βάσεως κέντρο μελέτης τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών επαγγελματιών στο Πεκίνο και την βορειανατολική Κίνα οι οποίοι θέλουν να αντιγράψουν την ιδέα.
«Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο, θέλουμε όμως να κάνουμε περισσότερα» λέει ο Φαν. Τονίζει ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα και ελπίζουν να αποτελέσει ένα πρότυπο για την προώθηση της συνήθειας να διαβάζουν και της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης.
Καθώς πέφτει η νύχτα και η πόλη τυλίγεται στο σκοτάδι, το κέντρο έχει ακόμα κόσμο. Ο Φαν ανάβει το φως και εμφανίζεται μία φράση γραμμένη πάνω σε μία γυάλινη πόρτα: « Το κέντρο μελέτης φωτίζει με ένα ζεστό φως την πόλη αργά τη νύχτα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ