Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον οικονομικό σχεδιασμό που πρέπει να ακολουθήσει εφεξής η χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων και αναμφίβολα δεν μπορούν να «αναγνωστούν» μακριά από τον απόηχο του συλλαλητηρίου.
«Το παλαιό μοντέλο του κρατικοδίαιτου πελατειακού καπιταλισμού συνδυάστηκε με το σύνδρομο του μικρού ιμπεριαλιστή, με την εικόνα της χώρας ως μιας δύναμης που μπορεί και της αρκεί να εισβάλλει οικονομικά σε άλλες χώρες και σε άλλες οικονομίες για να δικαιώνει το δήθεν ηγεμονικό της ρόλο. Η κρίση με τον πιο ηχηρό τρόπο κατέδειξε την αυταπάτη του εγχειρήματος και την κατάρρευση του ελληνικού «el Dorado» στα Βαλκάνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου της Πάτρας, για να συμπληρώσει ότι «η απάντηση σε αυτό, από κάποιες άλλες δυνάμεις, ήταν ένας φοβικός και περίκλειστος εθνικισμός υπό το προσωπείο ενός ψευδεπίγραφου πατριωτισμού».
Και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέχισε: «Η εύλογη απογοήτευση, όμως, της κοινωνίας από τη χρεοκοπία και την επιτροπεία, το εύλογο αίσθημα αγανάκτησης από την άρση της οικονομικής αυτοκυριαρχίας, δεν μπορεί να εσωτερικευθεί ως αίσθημα μειονεξίας που εξισορροπείται από την ασφάλεια του «μικρο-εθνικισμού». Η Ελλάδα της επόμενης μέρας, η Ελλάδα που ανακτά τη δημοσιονομική κυριαρχία της και αποκτά εκ νέου βαθμούς αυτονομίας, είναι μια χώρα που ανασυγκροτείται, που αντιμετωπίζει τις αίτιες της δικής της κρίσης, που υπερβαίνει τις παθογένειες του παρελθόντος και υπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα δημιουργώντας πλαίσια συνεννόησης, γέφυρες φιλίας, σχέδια συνεργασίας, συμβάλλοντας ενεργά στην επίλυση όχι μόνο των δικών της διμερών προβλημάτων, αλλά και προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός μας είναι η βαλκανική συνανάπτυξη, η συνείδηση ότι όλοι οι λαοί της ευρύτερης περιοχής, διαμέσου συνεργασιών, αλληλεγγύης και συναινέσεων θα διεκδικήσουμε ένα κοινό μέλλον μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον».
Όσον αφορά στις συζητήσεις για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα», ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «καθαρή έξοδος». Αντ’ αυτού τόνισε ότι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη επόμενη ημέρα είναι η διαμόρφωση του δικού μας σχεδίου για τη χώρα, η διαμόρφωση Ταμείου σταθεροποίησης-ασπίδας προστασίας μέσω cash buffers, η ανάδειξη νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης, η καταπολέμηση των θεσμικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών παθογενειών που μας οδήγησαν στην κρίση.