Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης -Με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα [εικόνες] - iefimerida.gr

Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης -Με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα [εικόνες]

φωτογραφίες: Xinhua
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα παιδί με την παραδοσιακή στολή των βοσκών χτυπάει με το μαστίγιο ένα βούβαλο εννέα φορές, κίνηση που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης στο χωριό Μιαογιουάν, στην ανατολική επαρχία Ζετσιάνγκ.

Το μαστίγωμα του βούβαλου και το όργωμα αποτελούν μέρος ενός αρχαίου τελετουργικού στο χωριό κατά τη διάρκεια του « Lichun», ηλιακού όρου για την επίσημη έναρξη της άνοιξης, η οποία φέτος άρχισε χθες, Κυριακή.

Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης -Με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα [εικόνες]   | iefimerida.gr 0

Ο «Lichun» δεν είναι μόνο ένας διαχωρισμός του ηλιακού έτους στο παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο, αλλά και μία ευκαιρία να γιορτάσουν οι άνθρωποι. Οι κάτοικοι στο χωριό ρίχνουν πυροτεχνήματα, τοποθετούν τρία αρωματικά κεριά σε έναν ναό το πρωί της Κυριακής και προσεύχονται να έχουν καλή συγκομιδή.
«Είναι η λατρεία του Γκουμάνγκ, του θεού της Άνοιξης στην αρχαία Κίνα», λέει ο 55χρονος Γκονγκ, διοργανωτής του τελετουργικού και προσθέτει ότι ο Ναός Γουατόνγκτζου είναι το μοναδικό μέρος στη Κίνα όπου εξακολουθεί να λατρεύεται ο Γκουμάνγκ.

Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης -Με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα [εικόνες]   | iefimerida.gr 1

Ο Γκονγκ αποτελεί την τρίτη γενιά στην οικογένειά του που παρουσιάζει στο χωριό Μιαογιουάν αυτό το τελετουργικό το οποίο περιλαμβάνει επίσης προσφορές θυσίας και απαγγελία ποιημάτων, τα οποία εντυπωσίασαν τον 20χρονο Μουαντ Αμπντουλχανί Αλί.
Ο νεαρός Υεμενίτης ενθουσιάσθηκε που είδε ένα γλυπτό του Γκουμάνγκ με πρόσωπο ανθρώπου και σώμα πουλιού, κρατώντας μία πυξίδα και σπόρους πάνω σε δύο δράκους.
«Ο δάσκαλός μου είπε ότι σε αυτήν την περιοχή έχουν διατηρηθεί οι πιο αυθεντικές λαϊκές παραδόσεις» λέει ο Αλί ο οποίος ανακάλυψε αυτές τις εκδηλώσεις σερφάροντας στο Διαδίκτυο.

Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης -Με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα [εικόνες]   | iefimerida.gr 2

Οι 24 ηλιακοί όροι, συμπεριλαμβανομένου του Lichun, προστέθηκαν στη λίστα της Unesco για την 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2016.
Οι αρχαίοι αγρότες στην Κίνα χρησιμοποιούσαν αστρονομικά σημάδια, αλλαγές στη θερμοκρασία και βροχοπτώσεις ως βάση για τη δημιουργία του ημερολογίου, το οποίο χωρίζει το έτος σε 24 τμήματα ως πυξίδα για τη γεωργία στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών.

Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης -Με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα [εικόνες]   | iefimerida.gr 3

Το τελετουργικό του ερχομού της άνοιξης στο χωριό Μιαογιουάν έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Σταμάτησε να εορτάζεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976) και επανέκαμψε το 2005.
«Θέλω στο μέλλον να γίνω ο διοργανωτής του τελετουργικού και να διαδώσω τον αρχέγονο πολιτισμό στην επόμενη γενιά», λέει ο 11χρονος Χουάνγκ Χάο που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα άνοιξη εκδηλώσεις Μιαογιουάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ